Chevrolet Spark EV
Elektro-RS
Als een auto Spark heet, zou je denken dat een elektrische variant min of meer van tevoren vaststaat. Toch hebben we vier jaar moeten wachten op de geëlektrificeerde A-segmenter van Chevrolet. We kunnen nu proberen of-ie het wachten waard is geweest.
Voor een auto met een naam die smeekt om een elektrische variant is de aanlooptijd van de Spark EV best riant geweest. Ga maar na, in 2009 werd het kleintje aan de wereld voorgesteld en inmiddels zijn we weer vier jaar verder. Maar tijdens ons bezoek aan Detroit kunnen we dan eindelijk rijden met het kleine, elektrische wondertje van Chevrolet. Hoewel, overlopen van revolutionaire vindingen doet de kleine elektro-auto niet. Op papier verzet hij in ieder geval nergens echt bakens. Een volledig elektrische auto kennen we al, een actieradius van zo'n 130 kilometer doet ons niet achteroverslaan van verbazing en ook een lithium-ion- accupakket is allerminst groot nieuws.
En toch zijn we om een aantal redenen benieuwd naar de elektrische Spark. Ten eerste zijn er de afmetingen; een dergelijk kleine elektro-auto is redelijk uniek. In ieder geval in de productieaantallen die General Motors, het moederconcern van Chevrolet, voor ogen heeft. Dan is er de prijs. In de VS mag de Spark EV voor een kleine 27.000 dollar mee naar huis, maar omdat de overheid elektrische voertuigen flink stimuleert, kost-ie onder de streep nog geen 20.000 dollar. Hoewel de definitieve prijs voor óns land nog niet bekend is, hoopt de importeur hier onder de grens van € 20.000 te blijven. En dat is relatief betaalbaar voor een elektrische auto. Zeker omdat je een deel van de kosten weer terugwint. Een kilowattuur stroom kost nu eenmaal minder dan een liter benzine. En dan is er nog de output van de elektromotor. Hou je vast: 130 pk en 542 Nm. Om dat even in perspectief te plaatsen: een auto in het A-segment met meer koppel dan een Ferrari 458 Italia!
In de praktijk is de Spark EV dan ook buitengewoon rap. Bij wegrijden vanuit stilstand aarzelt de auto even. Even een dot 'gas' en de Spark gaat er als de gesmeerde bliksem vandoor. Hij heeft iets weg van een elektrische kart. Met een geclaimde 0-100-tijd van minder dan acht seconden is-ie sneller dan een Renault Twingo RS.
Compliment
Afgezien van de aandrijflijn voelt de Spark EV verder aan als elke andere Spark. En dat bedoelen we als een compliment. Natuurlijk hebben de smalle voorbanden bij enthousiast rijden wat last van de machtige hoeveelheid koppel, de wegligging is zeker voor zo'n kleine auto in orde. Grip is er ruim voldoende en hoewel het sturen wat licht en gevoelloos gaat, plaats je deze mini-Chevy eenvoudig waar je hem wilt hebben. Alleen de remmen vergen een periode van gewenning. Hoe hard je precies moet trappen, is een kwestie van even aftasten, aangezien het pedaal vrij sponzig aandoet. Door de kleine draaicirkel is de Spark EV in stadsverkeer wel prettig wendbaar. Maar ook op de snelweg kun je met de elektrische Chevrolet goed uit de voeten, al voelt het kleintje bij hogere snelheden wat licht en zoekerig aan. Bovendien merk je bij een hoger tempo dat je met 254 kilo aan accu's onderweg bent, zeker als het wegdek wat slechter is.
Het grootste bezwaar tegen veel snelwegkilometers is echter de belasting van het accupakket. Onder normale omstandigheden is het 21 kWh-accupakket goed voor een afstand van zo'n 132 kilometer. Op de snelweg wordt dat echter algauw minder en mag je blij zijn als je meer dan 100 kilometer redt op een volle lading. Eenmaal leeg heeft de auto zeven uur nodig om met een 220V-aansluiting weer volledig opgeladen te worden. Een snellader kan in twintig minuten de accu voor 80 procent vullen. De laadkabel kun je netjes opbergen in een vak onder de bagageruimte. Die slinkt door het accupakket dat eronder zit wel íets, waardoor er niet echt veel overblijft. Gelukkig kan de achterbank wel plat, waardoor de Chevrolet Spark in elk geval nog iets kan verstouwen.
Om de actieradius te monitoren, wordt het motorfietsinstrumentarium van de verbrandings-Spark vervangen door een groot lcd-scherm dat ook in de Volt zit. Daarop zie je niet alleen de actieradius bij je huidige rijstijl, maar ook hoe ver je nog kunt als je heel zuinig rijdt of juist flink doortrapt. Daardoor heb je een beter beeld van de resterende actieradius waarmee de zogenaamde range-anxiety – de angst om je bestemming niet te bereiken – onder controle gehouden kan worden. Uiteraard ondersteunt de Spark EV ook smartphone-achtige applicaties waarmee je bijvoorbeeld naar laadmogelijkheden kunt zoeken. Sterker nog, als je navigatie wilt, dan zul je die vanaf je telefoon naar het multimediasysteem van de Chevrolet moeten streamen.
Wapenfeit
De Chevrolet Spark EV is in geen enkel opzicht revolutionair. Het blijft een auto voor erbij, maar daar is de prijs naar. De twintig mille, waarop de Nederlandse importeur hoopt, is natuurlijk een flinke investering, maar die win je deels terug in de gebruikskosten. Het grootste wapenfeit van de Spark EV is misschien wel dat-ie een glimlach op je gezicht weet te toveren. Da's hét bewijs dat elektrisch rijden inderdaad echt leuk kan zijn. En dat is voor een elektrische auto met een behapbare prijs wél nieuw.
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Uitgelicht aanbod
Lezersreacties (21) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.