Cadillac BLS 1.9D Elegance (2006)

Kleine Caddy

Cadillac BLS 1.9D Elegance (2006)
Cadillac heeft grote ambities in Europa. In de hogere middenklasse wil het Amerikaanse merk met de BLS aanhaken bij de zogenaamde 'premium'-modellen van de gevestigde orde, modellen waarbij uit-straling en rij-eigenschappen belangrijker zijn dan ruimte, functionaliteit en prijs.

Na de CTS en de STS werd de sedanlijn van Cadillac uitgebreid met de BLS, die speciaal voor onze markt ontwikkeld is en op termijn zo'n beetje de helft van de totale Cadillac-verkopen in Europa voor zijn rekening moet nemen. Het is één van de kleinste modellen die het merk ooit heeft gebouwd, voor ons echter een middenklasser. Want de BLS is nog altijd 4,68 meter lang, 1,47 meter hoog en 1,75 meter breed. Maar vanwege de relatief korte wielbasis van 2,68 meter vertaalt de lengte van de Cadillac zich niet direct in een zee van binnenruimte. Voorin is het goed toeven, maar op de achterbank is het best wel behelpen.

Respectabele prestaties
De familietrekken zijn overduidelijk. Kijk maar eens naar die van grote lamellen voorziene, prominente grille, de scherpe vouwen en hoekige bumpers. Ook de smalle, rechtopstaande achterlichten en het met leds werkende remlicht in de rand van het kofferdeksel zijn typisch Cadillac. De flanken zijn relatief vlak en strak, wat voor de nodige rust in het uiterlijk zorgt. Hij heeft zonder meer uitstraling,
maar loopt er niet erg mee te koop.
De Caddy is leverbaar met een 2.0T en 2.8 V6 benzinemotor en een 1.9 diesel. Wij reden met de laatste, omdat die een belangrijke variant is voor het zaken-segment. Voor Cadillac is de inzet van dieselmotoren nieuw. De motor en transmissie
van de BLS zijn van concern-genoten Saab/Opel afkomstig. De 150 pk en 340 Nm sterke multijet sleurt de 1.510 kilo zware sedan naar zeer respectabele prestaties. 100 km/h wordt bereikt in 10,2 seconden en de top-snelheid bedraagt 218 km/h. Bij lage toerentallen reageert de viercilinder zeer soepel. Zelfs bij 1.800 tpm in de zesde versnelling pakt hij zonder morren op. Cadillac heeft niet de bedoeling gehad z'n Europese model een uitgesproken sportief stuurkarakter te bezorgen. De relatief zacht geveerde en gedempte voorkant zorgt voor een veilige, iets onderstuurde balans. Nadeel hiervan is dat in korte bochten snel tractieverlies optreedt.


Degelijke afwerking
De Cadillac BLS deelt zijn bodemplaat en onderhuidse techniek met de Saab 9-3 en de Opel Vectra. Van die laatste zie je niets terug als je achter het stuur zit, van de Zweed des te meer. Op zich logisch, want de BLS rolt van de band in de Saab-fabriek in Trollhättan. Aan de andere kant, als je een Saab of Cadillac koopt, mag je wel wat meer exclusiviteit verwachten. De deurpanelen inclusief bedieningsorganen, de bedienings-organen op en aan het stuur, de verlichtingsknop, de versnellingspook, de contactsleutel; ze zijn bij de 9-3 en Vectra zo goed als identiek. Gelukkig zijn de vorm van het dashboard en de klokken wel van eigen snit. De gebruikte materialen stralen, op enkele plastic knoppen na, voldoende kwaliteit uit dankzij zachte kunststoffen en een degelijke afwerking. Al met al ervaren we in het interieur een sfeer van eenvoudige luxe. Leer op het stuurwiel is standaard, de leren bekleding van het meubilair maakt onderdeel uit van het Exclusive-pakket, dat verder twee elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen biedt. Die laatste zouden wel een tikje meer vorm mogen hebben, maar voor de rest is de zitpositie dik voor elkaar.
Ook ergonomisch is het allemaal logisch en overzichtelijk.

Signalement

Merk Cadillac
Model BLS 1.9D 150pk Elegance
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 41.740

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.910 cc
Maximaal vermogen 110 kW / 150 pk bij 4.000 tpm
Maximaal koppel 320 Nm bij 2.000 tpm
Inhoud brandstoftank 58 l
Lengte / breedte / hoogte 4.680 mm / 1.752 mm / 1.471 mm
Wielbasis 2.675 mm
Massa leeg 1.510 kg
Laadvermogen 540 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.600 kg / 750 kg
Banden225/45WR17Prijzen
Topsnelheid 210 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,2 s (fabrieksopgave: 9,5 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 3,7 s / 5,8 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 7,6 s / 9,7 s
Brandstofverbruik 6,1 l/100km
CO2-uitstoot 164 g/km