BMW X5 vs. BMW X7 - Vergelijkende Test
Zee van ruimte, of liever een oceaan?
Niemand heeft ooit beweerd dat de X5 een krap bemeten auto is. Toch was er volgens BMW behoefte aan een nog grotere SUV. Met de X7 staat er een nieuwe SUV van de buitencategorie in de showroom. We gaan op zoek naar de meerwaarde.
‘De grootste nieren ooit’ meldt BMW nadrukkelijk in de persmap van de nieuwe X7, alsof het iets is om trots op te zijn. Afgaande op de mix van afgrijzen en afkeur die de gemiddelde voorbijganger etaleert bij het zien van de nieuwe SUV, is dat niet bepaald het geval. Helemaal ongelijk kunnen we die mensen niet geven, op het eerste gezicht lijkt de X7 namelijk even zinloos als opzienbarend. Van een X5 kun je immers van alles vinden, maar niet dat hij op enige manier centimeters tekort komt. Onze duurtester bewijst zich al enige maanden als een uitermate ruime en luxe pakezel. Die auto nog eens met 23 centimeter verlengen lijkt een tamelijk overbodige exercitie. Zeker omdat de X5 met dezelfde motoren en grotendeels dezelfde techniek kan worden geleverd, al heeft zijn nieuwe grote broer een rijkere standaarduitrusting. Luchtvering en grotere wielen bijvoorbeeld, maar ook een derde zitrij, die je in de X5 € 2.295 extra kost, zit bij de nieuweling altijd keurig netjes weggewerkt in de laadvloer. Bovendien blijkt die derde zitrij in de jongste telg een stuk ruimer.
Waar volwassenen in de X5 vooral niet te lang op de achterste twee zitplaatsen moeten plaatsnemen, gaat dat in de X7 vrijwel probleemloos. Goed, de hoofdruimte houdt niet over en de inzittenden op de tweede zitrij moeten een beetje inschikken, maar aangezien hun bank maar liefst 14,5 centimeter kan worden versteld, lukt dat in beginsel altijd. Eventueel kan de enorme SUV ook worden voorzien van twee comfortzetels in plaats van een bank, waarmee de X7 één van de weinige echte zeszitters op de markt is. Mits die mensen niet van bovengemiddeld postuur zijn, kunnen ze allemaal ook langere ritten achterin goed uithouden. Zelfs op de achterste zitplaatsen zit een eigen aircobediening, beide stoelen zijn voorzien van verwarming en aan beide zijden zit een usb c-aansluiting en een bekerhouder. Dankzij de extreem lange achterportieren gaat zelfs in- en uitstappen gemakkelijk, al moet daarbij wel de wielkast worden overwonnen. Er zijn maar weinig auto’s op de markt die het makkelijker maken om zes of zeven personen gerieflijk te vervoeren.
Met alle stoelen in gebruik blijft er 326 liter bagageruimte over. Dat is ongeveer wat een B-segmenter normaal gesproken zou bieden, alleen kan de X7 via 750 naar 2.120 liter worden uitgebreid, waarmee een B-segmenter er nog net niet ín past. Alle zitplaatsen laten zich elektrisch open neer bewegen. Op zich een luxe, maar die elektrische stoelendans verloopt tergend traag.
MINDER MOGELIJKHEDEN
Logischerwijs biedt de X5 minder mogelijkheden. Onze duurtester is niet uitgerust met een derde zitrij, maar zelfs dan is er ‘slechts’ 650-1.870 liter bagage beschikbaar. Wel fijn dat de bank na een ruk aan de hendel meteen platligt, zonder te moeten wachten op een elektromotor. Ook de achterbank zelf stelt niet teleur, hij mag dan niet de verstelmogelijkheden van de X7 hebben, maar het ruimteaanbod doet niet onder voor dat van zijn grote broer. Wel biedt de X5 minder mogelijkheden als het op indeling aankomt. Voorin zijn de verschillen minder groot. In de X5 krijg je meer het gevoel ín de auto te zitten in plaats van erop, zoals in de X7. Technologisch zijn er geen grote verschillen, alle technologie die het BMW-concern in huis heeft, is zowel op de X5 als op de X7 verkrijgbaar. Die laatste krijgt wel standaard meer technologie mee, zoals luchtvering en akoestisch glas. Dat maakt van de X7 een extreem comfortabele auto. Meer nog dan de X5 lijkt de top-SUV over de weg te zweven. Door het ontbreken van motor-, banden windgeruis heerst er absolute rust aan boord, die in sterk contrast staat met de enorme hoeveelheden lucht die de auto verplaatst. Dat wordt pas duidelijk wanneer er plots moet worden geremd en de enorme neus richting asfalt duikt. Toch blijkt de X7 in staat om in bochten een flink tempo aan te houden. De combinatie van vierwielbesturing en luchtvering brengt rust in het onderstel, al trekken de natuurkundige wetten aan de koets en blijft de massa voelbaar. Van echte dynamiek is geen sprake, maar de wetenschap dat de auto niet bij het minste of geringste uit de bocht zwalkt, geeft een zekere gemoedsrust. De X5 voelt in verhouding als een handzaam stadsautotje aan. Zaken als een kleinere draaicirkel, compactere buitenmaten en een geringere portierlengte maken het grote verschil.
Sommige parkeergarages zijn voor de kolossale X7 simpelweg niet toegankelijk. En áls je er al inkomt, wordt het openen van de extreem lange achterportieren een nauwelijks te nemen horde. Het scheelt dat de X7 niet breder is dan de X5, zelfs vier millimeter smaller, maar het blijft een auto die amper in de Nederlandse parkeervakken past. Nee, in de praktijk blijkt de X5 wel zo’n beetje het maximaal haalbare aan buitenmaten voor de Nederlandse bebouwde kom. Het feit dat die auto in de praktijk amper minder comfortabel rijdt, maar wel aanzienlijk makkelijker bochten neemt, vormt een prettige bijkomstigheid. Niet zo gek, aangezien de X5 260 kilo minder torst.
TURBODIESEL
Het verschil in prestaties blijft vrij klein. Beide auto’s hebben de bekende 3,0-liter zes-in-lijn turbodieselmotor in de neus, goed voor 265 pk en 620 Nm. Door dat hoge koppel maakt het gevoelsmatig niet veel uit hoeveel gewicht eraan hangt. Ook de bijna perfect gebalanceerde loop van de lijnmotor en de alerte achttraps automaat dragen bij aan het soevereine gevoel. Pas wanneer er écht hard moet worden geaccelereerd, is het verschil in massa en luchtweerstand tussen beide modellen merkbaar, waarbij de X5 dan iets vlotter tempo maakt.
Het verschil is aan de pomp altijd zichtbaar. Op elk financieel onderdeel gaat de X7 een stapje verder dan de X5. Door het hogere gewicht betaal je bijvoorbeeld meer motorrijtuigenbelasting. Zoals gezegd, heeft de grootste SUV een rijkere standaarduitrusting. De meerprijs bedraagt de som van € 21.538 en voor dat geld heeft de minder grote SUV al die opties ook aan boord en zelfs nog een paar extra, zoals de derde zitrij. Het enige echte voordeel van de nieuwe top-SUV is het feit dat het een van de weinige volwaardige zevenzitters op de markt is. Of een auto met bizar veel bagageruimte. Tenzij je een heel groot gezin hebt, lijkt het moeilijk voor te stellen dat dat voordeel opweegt tegen de nadelen.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.