en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Mercedes-Benz heeft met de GLS-klasse een SUV van Amerikaanse proporties, maar de net nieuwe tweede generatie heeft voor het eerst een tegenstrever dichterbij huis. Hij bindt de strijd aan met de BMW X7, die vorig jaar het SUV-gamma van de eeuwige rivaal naar boven afrondde.
Er gaat bij de dure merken geen jaar voorbij zonder een nieuwe SUV die een uitbreiding op het bestaande gamma vormt, want zowel Mercedes-Benz als BMW weet elk gaatje te dichten met een model dat hoog op de poten staat. Zo ontstond er naast het conventionele gamma van sedans, stationwagons en coupés een complete SUV-lijn, waarbij BMW inmiddels de cijfers 1 tot en met 7 met de letter X er- voor heeft ingevuld. De X7 moet je zien als absoluut een top-SUV, het hoge equivalent van de 7-serie zoals de Mercedes GLS dat is van de S-klasse. Het toppunt van comfort en verwennerij, vertaald naar een enorme auto, die plek biedt aan zes of zeven personen, die ook nog eens in het terrein zijn mannetje staat en dat combineert met aansprekende prestaties. Als de term alleskunner ergens voor gebruikt kan worden, dan is het wel voor dit genre, al moet je er niet mee de oude binnenstad in willen. Daarvoor zijn deze jongens simpelweg te groot. We pakken voor deze vergelijkingstest exemplaren met een dieselmotor, waarbij we voor de Mercedes GLS maar één optie hebben, de GLS 400d, terwijl je bij BMW kunt kiezen uit wel twee zelfontbranders. De 30d is een zescilinder met 265 pk, de M50d is met dezelfde motor maar dan met vier turbo’s goed voor een machtige 400 pk. Die laatste is het geworden, ook al levert de GLS 400d 330 pk. Voor het mooie zou er een X7 xDrive40d (met 320 pk zoals in de 740d) moeten bestaan, maar die vind je niet in de prijslijst.
De GLS-klasse lijkt sterk op een GLE-klasse op anabolen; hij is vooral langer. Tussen de voor- en achteras zit meer dan 3,1 meter en qua wielbasis maakte het model de grootste groeispurt ten opzichte van de vorige generatie. Daar profiteren de inzittenden van, die zelfs op de achterste zitrij heel riant zitten. Het is daar opmerkelijk breed, maar eerst beschrijven we hoe je er komt. Als je de knop bovenop de leuning van de middelste zitrij beroert, begint een gecompliceerd klap-en-schuifmechanisme, aangedreven door tal van elektromotoren, wat leidt tot een mooi schouwspel. Het vraagt wel wat geduld van je. De eerste keer zul je ervan onder de indruk zijn, maar na vijf keer ken je het kunstje wel en sta je langer dan je lief is te wachten tot je via de riante toegang die ontstaat, helemaal achterin plaats kunt nemen. Aan de andere kant: een GLS-klasse zal echt niet ingezet worden voor dagelijks personentransport. Overigens kun je ervoor kiezen de GLS als zes- persoonsversie te bestellen, waarbij de middelste zitrij uit twee zetels bestaat.
Op de achterste stoelen moeten personen tot een lengte van 1,94 meter makkelijk kunnen zitten, zegt Mercedes-Benz zelf. De schrijver dezes meet 1,81 meter en heeft inderdaad voldoende hoofd- en beenruimte. Zittend achterin heb je ook weer een knop om de zitting van de middelste rij geheel elektrisch terug te krijgen in de normale stand. Doe dat ook, want anders krijgt de bestuurder steeds opnieuw de melding dat de middelste zitrij niet vergrendeld is.
Lezersreacties (1) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.