BMW X5 vs. Maserati Levante - Dubbeltest

Prestaties of presentaties

52 reacties

Video
AutoWeek 16 2019
AutoWeek 16 2019

Je leest het in AutoWeek 16 2019

Met de X5 bracht BMW het fenomeen SUV twintig jaar geleden naar een hoger plan, sports utility’s bleken plotseling wél strak te kunnen rijden. Al snel omarmden ook sportautofabikanten de SUV, en vooral het verdienmodel er achter. Zo is de Levante bij Maserati inmiddels goed voor de helft van de verkopen, maar is hij ook goed genoeg om weerstand te bieden tegen de nieuwe BMW X5?

Wil je als autofabrikant aan de bovenkant van de markt serieus worden genomen, dan moet je een fullsize-SUV in je gamma hebben. BMW is op dat vlak een pionier; het merk is niet de uitvinder van de soort, maar heeft het fenomeen SUV wel naar een hoger plan getrokken. Toen de X5 aan het eind van
de vorige eeuw debuteerde, bleek die grote kar een stuk strakker te rijden dan alles wat we tot dat moment kenden in het segment, want alles wat we toen SUV noemden, had nog veel terreinwagengenen. Inmiddels is de X5 bij BMW een vaste waarde in het gamma en zijn we nu bij generatie vier.

Ook in het algemeen zijn de grote SUV’s sowieso niet meer weg te denken. Voor menig sportwagenfabrikant is de SUV zelfs een belangrijke kurk waar de firma op drijft. Dat is zo bij Porsche, met de Cayenne, maar bij Maserati is dat met de Levante niet anders. Die auto is bij de Italiaanse sportwagenbouwer al, na de paar jaar dat hij op de markt is, goed voor de helft van wat ze in Modena produceren. Na een paar modeljaar-updates is de Levante verder verfijnd of beter gezegd: uitgerijpt. Is hij daarmee in staat om de nieuwe X5 partij te geven? Qua bescheidenheid doen de auto’s in elk geval weinig voor elkaar onder. We hebben ze beide met een drieliter zescilinderdiesel: 265 pk in de BMW en 275 pk bij de Maserati. Het zijn de motoren die dankzij hun relatief lage CO2-uitstoot wellicht het meest relevant zijn in de Nederlandse verkoopstatistieken.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (52) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum