BMW 3-serie Cabriolet
Rotsvast
Twee jaar na de introductie van de huidige BMW 3-serie is het de beurt aan de cabriolet. Alhoewel, het is een coupé-cabriolet geworden. Tijd voor de cabrio-puristen om de 3-serie definitief de rug toe te keren? Wij reizen af naar het Wilde Westen om dat uit te zoeken.
Een kleine twee jaar geleden deed de nieuwe BMW 3-serie zijn intrede in ons land. Aanvankelijk alleen als vijfdeurs, gevolgd door de stationcar om onlangs als coupé te verschijnen. En nu is het dan eindelijk tijd voor wellicht de begeerlijkste carrosserievorm van de Drie: de cabriolet. Je had er op kunnen wachten en nu is het dan ook zover; ook BMW heeft het traditionele stoffen cabriodak vervangen door een harde vouwconstructie, althans voor de 3-serie. En dat is voor de liefhebbers in de eerste instantie even schrikken. Immers, de meeste cabriolets worden daar bepaald niet mooier van. De enorme constructie moet immers ergens worden opgeborgen, hetgeen de ontwerpers in veel gevallen dwingt tot modellen die op zijn zachtst gezegd geen schoonheidsprijs verdienen vanwege de obligaat buitenproportionele achterkant. Gelukkig heeft BMW er alles aan gedaan om dat euvel te vermijden, en met succes. Ook als coupé-cabriolet is de 3-serie een buitengewoon charmante verschijning. Gesloten doet hij niet onder voor de gewone coupé, open zou je verwachten dat dit een klassieke cabriolet, met soft top dus, is.
BMW heeft dan ook gekozen voor een gecompliceerde, driedelige constructie. Het openen en sluiten is dan ook een waar feest voor liefhebbers van verfijnde techniek, maar sceptici zullen zich afvragen hoe storings- en slijtagegevoelig dat 'Zwitsers' uurwerk op de lange termijn zal blijken. BMW claimt dat het in 23 seconden sluit en in 22 seconden weer opent. Wij klokken 28 en 27, maar wij tellen het sluiten van de ramen ook mee.
Wat de lijnen van de 3-serie cabriolet ook ten goede komt, is het volledig ontbreken van zichtbare antennes. Goed, de radioantenne had BMW al eerder weggewerkt, maar tot nu toe waren de auto's nog behept met dat haaienvinnetje achterop voor de gps. Zal in bepaalde kringen best een vorm van status zijn, maar esthetisch gezien was het gewoon jammer, temeer daar het volkomen overbodig is. Gelukkig heeft de cabrio dat ding dus ook niet.
Geen dikke kont
Wanneer de angst voor een dikke kont voorbarig is gebleken, komt de volgende zorg. Wat is er na de operatie overgebleven van de stijfheid? De
3-serie is als cabrio tweehonderd kilo zwaarder dan de coupé, dus dat belooft wat. Een belofte die wordt nagekomen. Al na enkele bochten begrijpen we waarom BMW het rotsachtige landschap van Arizona heeft gekozen om ons te laten kennismaken met deze auto; hij ligt gewoon als een rots op de weg. De stijfheid van de koets is werkelijk fantastisch, met alle gevolgen van dien voor het rijgedrag. Ondanks de handicap van die tweehonderd kilo extra (die je overigens wel duidelijk voelt) is deze cabriolet met grote precisie door de bochten te sturen, waarbij overhellen keurig beperkt blijft. De communicatie met het stuur is goed, hoewel onze testauto uitgerust is met Adaptive Front Steering, een systeem wat toch wat meer afstand met het wegdek creëert.
Wij rijden zoals gezegd door de Verenigde Staten en het kan dus bijna niet anders dan dat we de zwaarst gemotoriseerde versie mee krijgen, de 335i. Uiteraard met een zestrapsautomaat (een handbediende zesversnellingsbak is standaard op alle motoren). We kennen deze motor uit andere modellen al als een geweldige beul en hij heeft dan ook weinig moeite met het forse gewicht van deze cabriolet. De transmissie laat zich ook door flippers aan het stuur bedienen, maar de bak is zo goed bij de les dat je eigenlijk zelden de behoefte hebt je ermee te gaan bemoeien. Alleen op kronkelende bergweggetjes is het wel leuk het heft even in eigen handen te nemen.
De vrij hoge voorruit en lage zit maken het goed mogelijk uit de wind te blijven, maar het optionele windscherm draagt daar ook flink aan bij. BMW zegt dat je in deze cabrio geen last hebt van water dat na een regenbui via de koets en ramen naar binnen komt gedruppeld. Het woestijnklimaat van Arizona heeft ons niet de mogelijkheid gegeven dat zelf uit te proberen, maar daar zullen we extra op letten zodra we de BMW 3-serie in ons eigen natte landje aan de tand kunnen voelen.
Bovenin
Het moge duidelijk zijn dat BMW wederom op de hoge kant van het segment mikt. Dat komt uiteraard tot uiting in het prijsniveau, maar daar staat dan ook een royale uitrusting tegenover. Zelfs de eenvoudigste versies zijn standaard voorzien van afstandbediening van de cabriokap, volledig elektrisch verstelbare stoelen, xenon koplampen, cruise control en 17-inchlichtmetalen wielen. Daarboven vinden we de Executive-uitvoering, met onder meer automatische, gescheiden airco, parkeerhulp achter, regensensor en speciaal hittewerend leer. De Executive kost ruim zes mille extra. Voor nog eens twee mille daar bovenop is er een High Executive, met onder meer sportstoelen en adaptieve bochtenverlichting. De BMW 3-serie Cabriolet wordt leverbaar met vier benzinemotoren, uiteenlopend van de 320i tot de 335i. Ook is er vanaf het begin een diesel, en dat is meteen geen flauwe, die 330d. Vanaf 24 maart staat de nieuwe cabrio bij de Nederlandse dealers.