AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Audi Q8 vs Range Rover Sport - Vergelijkende Test

Uitersten

54 reacties

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
AutoWeek 50 2018
AutoWeek 50 2018

Je leest het in AutoWeek 50 2018

Het begrip SUV kan tegenwoordig hele verschillende auto's aanduiden. Dat blijkt wel in een vergelijkende test tussen de Range Rover Sport en de nieuwe Audi Q8. Een terreinbeul tegen een sportieve SUV. Welke bevalt het best?

Sinds de introductie van de BMW X6 is het glashelder. Een huis-tuin-enkeuken-SUV volstaat voor veel mensen niet langer. Het moet anders, spannender. Het ietwat wonderlijke en tegenstrijdige concept van een SUV-coupé is aangeslagen en Mercedes heeft het voorbeeld van BMW vrij rap gevolgd met zijn GLE Coupé. Het antwoord van Audi heeft even op zich laten wachten, maar halverwege dit jaar is eindelijk de Q8 ten tonele verschenen. Een auto op basis van de Q7, maar dan nét even anders. Ook anders dan de concurrentie, trouwens. De auto is lager en langer dan een BMW X6. Daardoor verschilt het totale beeld wezenlijk. Een auto die er en profil nog het meest op lijkt, is de Jaguar I-Pace, maar de Q8 is natuurlijk een stuk groter. Het model verschilt aanzienlijk meer van de Q7 dan bijvoorbeeld BMW’s X6 verschilt van de X5. Je kunt gerust stellen dat de Q8 een compleet andere uitstraling heeft. Omdat steeds meer mensen met een hoog autobudget voor SUV’s en alle daaruit ontsprongen carrosserievarianten kiezen, treffen we steeds meer vlaggenschepen aan in deze klasse. De Q8 is wellicht nog geen A8 als het gaat om ultiem passagiersvervoer, maar qua techniek en styling is het de meest vooruitstrevende Audi van dit moment. Als eerste heeft hij de nieuwe Audi-grille voor SUV’s en met 20-inch velgen als kleinste wielmaat is het duidelijk dat uitstraling een big deal is.

Bij oer-SUV-fabrikant Land Rover waren ze hun tijd ver vooruit. Met de Range Rover hadden de Britten de luxe SUV al ontdekt, lichtjaren voordat iemand bij BMW aan een X-model had gedacht. Land Rover had bovendien snel door dat het met slechts één topklassemodel te veel klanten zou mislopen. De stoere werkpaarden Discovery en Freelander voldeden onvoldoende aan de luxe uitstraling die in toenemende mate gewenst was. Daarom werd het gamma van Range Rover uitgebreid met de Range Rover Sport. Gebaseerd op de Discovery, maar wél met een Range Rover-uitstraling. Het model sloeg begin deze eeuw in als een bom en inmiddels zijn we enkele generaties verder. Het is een ideale concurrent voor onze nieuwe Q8.

Zetten we ze naast elkaar, dan doen ze niet veel voor elkaar onder qua aanwezigheid en ‘coolfactor’. De Duitser oogt wat geavanceerder, de Range Rover heeft zijn onverzettelijkheid mee. Als we naar de prijzen kijken, matchen de twee wonderwel. De Range Rover heeft met 306 pk iets meer vermogen dan de Q8 diesel, die 286 pk levert, maar dat is te overzien. ‘Kaal’ schelen de auto’s zo’n € 15.000, in het voordeel – letterlijk van de Audi. Maar bij dat merk begint het pas als je een kale auto koopt. Een Audi is op zijn best als hij dik is aangekleed. Op de Range Rover zitten ook wat leuke pakketjes, zodat beide prijzen richting de 1,5 ton gaan. Zoals ze er staan, schelen de auto’s maar € 800, een verschil van slechts 0,5 procent!

NIEUWE HOEKJES EN GLIMMERS

De Range Rover Sport is afgelopen jaar gefacelift, wat het extra interessant maakt om hem weer eens tegen het licht te houden. De belangrijkste wijzigingen (los van de komst van een plug-in hybride) is de upgrade naar het nieuwe multimediasysteem van Jaguar/Land Rover. Je krijgt drie aparte schermen: twee op de brede middentunnel en één voor je neus. Verder zijn er wat kleine wijzigingen aan de buitenkant en enkele nieuwe technische mogelijkheden.

Meteen maar beginnen bij dat multimediasysteem: het oogt prachtig en modern, met beeldschermen in hoge resolutie waarin je niet alleen de audioen connectiviteits-opties doorneemt, maar ook jezelf door het terrein ziet ploeteren. Kies met een draaiknop je ondergrond en de auto neemt je de rest van het werk uit handen. Mocht je daadwerkelijk off-road gaan, dan laat de Brit in zowel sneeuw, modder als zand de Audi ver achter zich. De vraag is echter of Nederlandse kopers ooit zulk terrein onder hun wielen krijgen. Meer dan een beetje sneeuw op wintersport of drassig terrein naast de paardenstal is het doorgaans niet. De Audi redt zich in die gevallen prima.

Terug naar het interieur van de Range Rover, waar we soms lang moeten wachten tot de keuzes die we maken op het touchscreen, resultaat hebben. Het nieuwe systeem is mooi, maar zeker niet het snelste in dit segment. Dat wekt nogal eens ergernis op. Het interieur is zeer ruim. Geen greintje cross-over te bekennen in deze auto, die op de weg ver boven alles en iedereen uit torent. De afwerking is prima en de materialen zijn in orde. Robuustheid ging voor verfijning, maar dat kan de auto hebben. Achterin zit je prima en lekker hoog. Een derde zitrij is een optie. Dat gaat ten koste van wat bagageruimte, die met een basisinhoud van 780 liter wel iets kan hebben.

MODDER OF ALCANTARA

Dan over naar de Audi, waarin je een stuk lager zit dan in de Range Rover. Het geheel oogt een stuk horizontaler, maar ook zachter en … glimmend. Prachtig aluminium en alcantara bevestigen dat de Q8 minder voor modderige laarzen is bedoeld dan de Range Rover. Mooie knoppen en een sublieme afwerking maken het geheel af. Ook vinden we in de Audi een nieuw multimediasysteem met drie aparte, grote schermen. We kennen het uit de A8 en vervangt het oude systeem met draaiknop en sneltoetsen, dat érg fijn werkte. Het touchscreen voegt qua ergonomie niet zo veel toe, maar het is wel tamelijk toegankelijk en werkt bovendien lekker snel. We vinden er vrij vlot een weg in, ondanks de grote hoeveelheid opties in weergavemogelijkheden. Het scherm voor je neus is ook erg flexibel en biedt grote navigatiekaarten of een goed overzicht van de autonome systemen. Audi wil met multimedia zichtbaar vooroplopen; de Q8 maakt dan ook indruk.

Achterin zit je opvallend goed. Omdat de auto relatief lang is voor dit segment, heb je beenruimte te over, terwijl er over hoofdruimte ook weinig te klagen valt. De bank zelf biedt iets meer zitcomfort dan die in de Engelsman. De Q8 inzetten als limo is zeker een optie en dat kun je van de concurrentie niet altijd zeggen. Het oogt qua afwerking iets luxueuzer dan in de Brit. De bagageruimte is wel kleiner dan in de Range Rover, maar 605 liter is nog altijd meer dan redelijk.

De motoren verschillen niet zoveel van elkaar. De V6 in de Range Rover is iets sterker en klinkt wat stoerder, maar de Audi is sneller, vermoedelijk ook door zijn lagere gewicht. De Duitse krachtbron lijkt ook een wat breder toerenbereik te hebben. De automaten zijn in de basis technisch gelijk: de bekende achttrapsbak van ZF. Maar je merkt dat de software anders is. De Audi houdt de toeren af en toe irritant laag, een trekje dat we vaker bij modellen van dit merk tegenkomen. Dankzij het hoge koppel van de diesel is het niet onoverkomelijk, maar de Range Rover geeft die trekkracht prettiger af, waardoor het rijden gevoelsmatig soepeler verloopt. De Engelsman is, mede door zijn hogere gewicht en dito luchtweerstand, merkbaar minder zuinig dan de Audi. Beide motoren zou je als overdadig kunnen bestempelen, maar dat past prima bij dit soort SUV’s.

De Engelsman biedt in zijn totaliteit meer rijcomfort. Dat is niet alleen terug te voeren op het onderstel; het algehele karakter spreekt in zijn voordeel. Hij deint niet extreem en laat zich goed controleren, maar je moet geen dynamische aspiraties hebben. Hoe je een olifant ook africht: het wordt nooit een slank renpaard. De besturing is merkbaar prettiger dan die van de Audi. De Q8 heeft weliswaar de bekende Dynamic Select-optie, die de besturing naar wens directer en zwaarder of indirecter en lichter maakt, maar helaas blijft er een zweem van afstandelijkheid in zitten die de bestuurder niet betrekt bij wat de auto doet. Dat is zonde, want het onderstel is zéér goed. Door zijn vierwielbesturing gaat de SUV verrassend goed de hoek om voor een auto van dit formaat en je merkt dat de Duitsers het zwaartepunt laag hebben willen houden. Net als een BMW X6 of Porsche Cayenne bijt de Q8 zich vast in het asfalt op een manier die je niet verwacht bij een auto van deze afmetingen. Omdat de auto allesbehalve oncomfortabel is, maakt de combinatie van deze twee zaken het tot de beste SUV die Audi tot op heden heeft gemaakt. Hij bevalt ons ook beter dan de coupé-SUV’s van de Duitse concurrentie, omdat hij zoveel bruikbaarder is.

De veiligheidssystemen op de Range Rover zijn redelijk bij de tijd. Bij zijn laatste facelift heeft de auto de laatste technische innovaties van het merk gekregen. Maar Jaguar Land Rover loopt niet bepaald voorop als het gaat om veiligheid en semi-autonoom rijden. Lane keeping en adaptieve cruisecontrol ten spijt haalt de Engelsman het bij lange na niet bij de Q8. De Audi houdt zichzelf goed en lang in het midden van de rijstrook en waarschuwt door zijn radars en camera’s voor al het verkeer dat een gevaar zou kunnen vormen. Het werkt allemaal soepel en niet storend, zodat het gemak toevoegt. Het past bij het hightech karakter van de Q8 en bij het imago dat Audi in deze tijden wil uitstralen. De combinatie van dit alles is voldoende om hem boven de Range Rover Sport uit te tillen.

Puur op karakter zou de Brit winnen. Hij voelt specialer aan; je proeft de rijke historie van het merk. Bovendien betrekt hij je meer bij het rijden, ook al is de Audi dynamischer. Maar hij kan niet op tegen de vloedgolf van techniek én de goede rijeigenschappen van de Audi, die met zijn lage limo-SUV een nieuw eigen plekje in de luxe cross-overmarkt heeft gecreëerd.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Oordeel

De Q8 weet de beste kwaliteiten van Audi te verenigen in één auto. Hij is hypermodern, luxueus, zeer ruim en voor een SUV van dit formaat verrassend lichtvoetig. Dynamisch wordt hij nooit, maar dat is in dit type auto niet heel erg. De Range Rover Sport is een karakterbak puur sang, met veel ruimte, een goede motor en veel comfort. Er is weinig mis mee, maar qua moderne techniek en gadgets kan hij niet tippen aan de futuristische Audi Q8.

Lezersreacties (54) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.