Audi Q3 - Lexus UX - Mercedes-Benz GLA - Triotest

Lage Hoogzitters

AutoWeek 29 2019 Magazine multitest lexus audi mer
AutoWeek 29 2019
AutoWeek 29 2019

Je leest het in AutoWeek 29 2019

Met de UX haakt Lexus in op de trend van compacte cross-overs, auto's met een net iets hogere instap en een stoer voorkomen op de stadsjungle mee te bedwingen. Moet de gevestigde orde zich zorgen maken?

Een hoge instap, een stoer voorkomen of wellicht de mogelijkheid om ooit eens de gebaande paden te verlaten, wat de reden van aanschaf ook moge zijn: SUV’s en cross-overs zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De bijdrage van Lexus aan deze trend bestond tot voor kort uit de midsize NX en de grotere RX. Daar komt nu een compacte cross-over bij: de UX. Die UX deelt z’n basis met onder meer de Toyota’s Corolla en C-HR, alleen dan uiteraard gebouwd volgens de meer exclusieve Lexus-benadering.
Lexus biedt de UX naar keuze aan met voor- of vierwielaandrijving. In het laatste geval worden de achterwielen aangedreven door een extra elektromotor. Aan de voorkant bestaat bij beide versies de aandrijfeenheid uit een 152 pk verbrandingsmotor en een 109 pk elektromotor, bij elkaar goed voor 184 pk. De blauwe Lexus op deze pagina’s is de UX uit de AutoWeek-duurtestvloot, een voorwielaangedreven hybride.
Om een idee te krijgen waar deze auto in de pikorde staat, vergelijken we hem met een Audi Q3 35 TFSI en een Mercedes-Benz GLA 180. De Q3 is inmiddels al van de tweede generatie en van de GLA staat de tweede reeks warm te draaien in de coulissen. Bij het Duitse duo overigens geen elektromotoren in de aandrijflijn, allebei hebben ze in deze test een conventionele viercilinder benzinemotor in combinatie met een DCT. De Audi-motor piekt bij 150 pk en die van Mercedes al bij 122 pk. Op basis van de pk’s lijkt de Lexus al bij voorbaat de winnaar te zijn.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PRIVATE LEASE Lexus UX

Lexus
Lexus UX 250h (5D/CVT)
€ 749
 

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum