Audi A4 2.0 TFSI vs. BMW 320i - Dubbeltest

Uit elkaar gegroeid

102 reacties

Video
AutoWeek 5 2017
AutoWeek 5 2017

Je leest het in AutoWeek 5 2017

De afgelopen vijftien jaar zijn de BMW 3-serie en Audi A4 naar elkaar toe gegroeid. Dat is nu echter voorbij. De nieuwe A4 wordt comfortabeler, terwijl de 3-serie weer richting de dynamische hoek gaat. Zo groeien deze modellen uit elkaar. Directe concurrenten zijn het echter nog steeds.

Al bijna sinds zijn introductie is de 3-serie voor BMW één van de belangrijkste modellen. Met zijn sportieve insteek weet de auto een grote groep kopers voor zich te winnen. Dat succes was jarenlang reden voor andere fabrikanten om ook, al dan niet optioneel, meer dynamiek in hun auto's te verwerken. Niet in de laatste plaats Audi, dat de A4 steeds meer in het vaarwater van BMW wilde laveren. Ondertussen werd de 3-serie juist steeds wat comfortabeler, met als gevolg dat het gat snel kleiner werd. Met de recente komst van modellen als de Jaguar XE en de Alfa Romeo Giulia moeten de rollen echter opnieuw worden verdeeld. Audi besluit de nieuwe A4 meer op comfort te richten, terwijl BMW de facelift van de 3-serie heeft aangegrepen om het model juist terug te duwen richting de sportieve kant van het gamma. Daarmee groeien deze twee sedans weer verder uit elkaar,
maar concurrenten zijn het nog steeds. Kijk maar eens naar de prestaties van de twee testauto's. In beide gevallen hebben we de op één na zwakste benzinemotor onder de kap; in het geval van de BMW heb je het dan al over 184 pk, de Audi komt tot 190 pk. Volgens de fabriek sprinten ze in dezelfde tijd naar 100 km/h: 7,3 seconden.

Ook in de praktijk zitten de twee Duitsers erg dicht bij elkaar. Motorisch maakt de Audi echter de beste indruk; de 2,0-liter TFSI-motor begint rond de 1.500 toeren enorm enthousiast te trekken en daardoor voelt de A4 bij lage toerentallen nog vlotter aan dan de BMW. De S-Tronic-automaat met dubbele koppeling schakelt in normale stand echter zó fanatiek door naar hogere versnellingen, dat de TFSI vaak niet eens de kans krijgt om boven de 1.500 toeren te komen. Op zich niet erg, alleen bromt de viercilinder daardoor weleens. Effectief is het echter wel, want bijna 1 op 15 met een 190 pk sterke benzineauto is heel netjes. De S-Tronic mag dan wat fanatiek zijn, snel is hij ook. Het schakelen gebeurt in een oogwenk en als de software doorheeft dat je meer tempo wilt maken, sluit het schakelpatroon daar ook meteen goed op aan. Eigenlijk merk je pas als je overstapt in de 3-serie dat er bij het wegrijden aan souplesse nog wat te winnen is.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (102) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum