AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Test: Audi A3 Limousine

Grote kwaliteit

Audi A3 Limousine
AutoWeek 43 2020
AutoWeek 43 2020

Je leest het in AutoWeek 43 2020

Wat is de meerwaarde van de Audi A3 Limousine ten opzichte van de A3 Sportback? We zoeken het uit.

Je mag dan niet het praktische gemak hebben van één grote ruimte als de bank plat ligt, in harde liters is zo’n sedan toch in het voordeel. Achter de tamelijk riante laadopening van de A3 Limousine past namelijk 425 liter, 40 liter meer dan de Sportback. Zoals je van een premiummerk mag verwachten is die ruimte overal netjes bekleed en zijn de beugels voor de klep netjes weggewerkt zodat ze de bagage niet kunnen beschadigen tijdens transport. Op de achterbank maakt de Audi de verwachtingen die de term ‘limousine’ wekt, niet helemaal waar. Er is voldoende beenruimte voor gemiddelde Nederlanders, de hoofdruimte valt, zeker vergeleken met de hatchback, wat tegen.

Voorin verandert er natuurlijk niets ten opzichte van de hatchback. Op afwerking en materiaalgebruik valt weinig af te dingen en de zitpositie is in combinatie met de S-Line-sportstoelen voortreffelijk. In niets lijkt de A3 op zijn MQB-neefjes. Hoewel er achter de schermen heel veel techniek wordt gedeeld, staat de Audi op een veel hoger plan. Ook ergonomisch, want een deel van de fysieke knoppen die de andere auto’s zo ontberen, mocht in de Audi gewoon blijven. Het zich bij het begin van iedere rit activerende Lane Keeping Assist kun je bijvoorbeeld met een simpele druk op een knop uitzetten, in plaats van telkens weer door een menu te moeten worstelen. Ook de bediening van de airco gaat gewoon met knoppen en dat maakt de hele beleving veel beter, doordat de nadruk van de aandacht die uitgaat naar het digitale gedeelte nu komt te liggen op hoe mooi het er allemaal uitziet.

Niet te hard

Die kwaliteit vinden we terug in het onderstel. Indien nodig gaat de A3 met z’n S-Line-onderstel en sportievere Continentals hard de hoek om en ook de remweg is behoorlijk kort. Zowel de directere besturing als de stuggere veren maken dat de auto snel een bocht inzet en daarna duurt het lang voordat de koek op is. Toch vermijdt de A3 de valkuil waar andere Audi’s met S-line nog weleens in zijn getrapt, door niet door te slaan naar een te hard onderstel.

Hadden we vorig jaar het genoegen om te rijden met een A3 met handgeschakelde transmissie, in deze test is de 150 pk sterke ‘35 TFSI’ gekoppeld aan de zeventraps S-Tronic-automaat met dubbele koppeling. Bij de keuze voor de automaat is een mild-hybrid systeem inbegrepen. Dat betekent dat de startmotor met een riem aan de 1,5-liter viercilinder turbomotor is verbonden en deze een beetje kan ondersteunen. Belangrijker is echter dat er dankzij een 48 volt boordnet veel meer start-stopcycli vlak na elkaar kunnen plaatsvinden. Gas loslaten betekent in de praktijk vrijwel altijd dat de motor afslaat en wordt afgekoppeld. Daardoor kan het opgebouwde momentum maximaal worden benut. Bij hernemingen start en koppelt het systeem vloeiend zo lang de bestuurder niet plots vol op het gas gaat. Dan moet het systeem even nadenken, om vervolgens wat bruusk aan het werk te gaan. Zolang je dat vermijdt, werkt de combinatie zeer soepel en trekt die vanaf lage toerentallen bijna als een diesel.

Het gaat bij deze Audi om een sportief ogende uitvoering, de S Edition, die naast een sportief uiterlijk en interieur ook daadwerkelijk een sportonderstel heeft. Daar komen onder meer full led-koplampen, cruisecontrol en parkeersensoren achter bij. Verder kan er nog tot in het oneindige worden aangevinkt op de optielijst. Een uit­gebreidere virtual cockpit, 18-inch wielen, een met leer bekleed sportstuurwiel en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De teller stopt pas bij € 47.730.

Oordeel

4 sterren

De hoge score van de Audi A3 Limousine heeft vooral te maken met de prijzen en gebruikskosten. En dankzij zijn mild-hybrid techniek presteert de A3 nu nog beter op het onderdeel kosten, terwijl de verfijning nog altijd iets beter is dan de concurrentie. Daarbij komt dan ook nog eens een uitstekend onderstel, een erg mooi interieur en de geslaagde styling.

Signalement

Merk Audi
Model A3 Limousine 35 TFSI S edition
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 7 versnellingen, automaat met dubbele koppeling
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 44.742

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn, mild-hybrid
Cilinderinhoud 1.498 cc
Maximaal vermogen 110 kW / 150 pk bij 5.000 tpm
Maximaal koppel 250 Nm bij 1.500 tpm
Inhoud brandstoftank 50 l
Lengte / breedte / hoogte 4.495 mm / 1.816 mm / 1.425 mm
Wielbasis 2.636 mm
Massa leeg 1.295 kg
Laadvermogen 580 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.500 kg / 690 kg
Banden225/45R17Prijzen
Topsnelheid 232 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 8,6 s (fabrieksopgave: 8,4 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 3,0 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 6,1s
Brandstofverbruik 6,3 l/100km (fabrieksopgave: 4,7 l/100km)
CO2-uitstoot (WLTP) 128 g/km

    PRIVATE LEASE Audi A3

    Gerelateerde forum topics

    Praat verder op het forum