Audi A3 E-tron - Volkswagen Golf 1.4 TSI GTE - Occasion Test
Oplaadbare overgangsmodellen
Nog niet helemaal toe aan een volledig elektrische auto maar al wel zo ver om er een beetje van te proeven? Dan is een plug-in hybride misschien wel een mooie tussenpaus voor de komende jaren. Tot 2025 betaal je de helft van het mrb-tarief en als je veel plugt, hoef je niet zo vaak te tanken. En met een A3 E-tron of Golf GTE heb je ook nog eens een vlotte auto voor de deur.
Deze twee occasions startten hun carrière als bijtellingsvriendelijke zakenauto. De bekendste PHEV (Plugin Hybrid Electric Vehicle) is uiteraard de Mitsubishi Outlander. Even leek het erop dat de oplaadbare hybride van het toneel zou verdwijnen, maar niets is minder waar. Het aanbod groeit juist weer, om de doodeenvoudige reden dat autofabrikanten anders niet aan de emissie-eisen kunnen voldoen. Zelfs de A3 E-tron is na een jaar afwezigheid weer terug op de markt. Met een normverbruik van – in dit geval – slechts 1,5 l/100 km komt er een keurig cijfer voor het onderdeel CO2-uitstoot op het rapport te staan. Pure utopie, in de dagelijkse praktijk kom je er niet eens bij in de buurt.
En ondertussen zijn de plug-in hybrids bij de laadpalen een beetje de paria’s onder de elektrische auto’s geworden. Want reken er maar op dat je wrevel wekt, als je met je Golf GTE een laadpaal bezet durft te houden terwijl iemand met een volledig elektrische auto juist naarstig op zoek is naar een vrij stopcontact. Daar maak je geen vrienden mee. Het duurt circa twee uur en een kwartier om de 8,7 kWh batterij van de VW of de Audi vol te laden, thuis bijna vier uur.
Voor de leaserijder is de hybride niet meer interessant vanwege de hoge bijtelling, vandaar dat deze groep massaal overstapt op auto’s als de Tesla Model 3, Kia e-Niro en Hyundai Kona Electric. Over een jaar of vier zijn dat de interessante elektrische occasions voor de particuliere rijder. Tot die tijd is een zuinige benzineauto, hybride of plug-in hybride een prima alternatief. Helemaal prettig is het als je een eigen oprit, carport of garage hebt waar je de auto kunt laden. Zo stap je elke ochtend in een auto met een volle batterij en een voorverwarmd interieur. Doordat je het verwarmen (of koelen) thuis al doet, scheelt dat behoorlijk in de elektrische actieradius.
ACCU’S ONDER DE ACHTERBANK
De Audi A3 E-tron werd ongeveer tegelijkertijd met de Golf GTE gepresenteerd. Hij is gebaseerd op de A3 Sportback die in 2012 (met facelift in 2016) op de markt kwam en komend jaar kunnen we de volgende generatie verwelkomen. De Sportback is er ook als G-tron, die rijdt op cng (aardgas). De E-tron zorgde voor een flinke verkoopstijging van de A3, met als hoogtepunt 2015, toen er iets meer dan 8.500 werden verkocht in Nederland. Waaronder de auto in deze test. De Sportback is meer dan alleen een vijfdeurs versie van de A3. Hij is bijna 8 centimeter langer en staat op een 4 centimeter langere wielbasis dan de driedeursversie en neigt door het derde zijruitje een klein beetje naar een stationcar. En het moet gezegd: zelfs een eerste generatie uit 2004 ziet er nog steeds niet sterk verouderd uit en is dan ook een gewilde occasion.
In de geëlektrificeerde versie gaat er wel wat ruimte verloren doordat de benzinetank onder de kofferbakvloer zit, op de plaats waar normaal gesproken het reservewiel ligt. De tank is kleiner dan bij de andere versies. Het accupakket is onder de achterbank gemonteerd, zodat het gewicht vóór de achteras ligt. Alles bij elkaar maakt het de A3 dik 250 kg zwaarder dan de 1.4 TSI.
Tot zover de concessies. De elektromotor zit tussen de verbrandingsmotor en de transmissie, dus ook in de elektrische modus merk je dat er wordt geschakeld. Het beste is om het systeem zelf te laten kiezen wanneer er elektrisch of hybride moet worden gereden. Bij gematigd gas geven en binnen de bebouwde kom is vrijwel altijd alleen de elektromotor actief. Wil je sneller, dan springt de verbrandingsmotor bij.
Dat loopt allemaal heel vloeiend en schokvrij in elkaar over. Is de afstand naar je werk bijvoorbeeld 25 kilometer, dan zou je handmatig voor de EV-modus kunnen kiezen en dan na aankomst weer opladen. Zo kun je zonder benzineverbruik heen en weer! Regeneratief remmen kan ook, dat gaat altijd via het rempedaal. Dus als je met beleid remt (lees: niet te hard) vloeit de rem energie via de elektromotor terug naar de batterij. Via de meter op het dashboard kun je zien hoe je op die manier maximaal kunt laden. De assistentie van de elektromotor is er altijd tijdens het accelereren, dat scheelt brandstof en zorgt tegelijkertijd voor lekker veel koppel. Dat de auto zwaarder is voel je wel, maar dankzij de goede gewichtsverdeling is de wegligging uitstekend. Zeker in combinatie met de 18-inch wielen. Het mag dan een hybride zijn, met deze aandrijflijn is dit een zeer sportieve A3.
RIJDEN MET ÉÉN PEDAAL
De Golf GTE is technisch identiek aan de A3 E-tron. Toch zet Volkswagen deze versie als een sportieve auto in de markt, als volwaardig familielid van de GTI en GTD, vandaar dus de overeenkomsten. Zoals de klassieke ruitjesbekleding, zwarte hemelbekleding en zelfs een kleine toerenteller. Of de GTE-knop op de middenconsole, waarmee je alles op scherp zet en deze hybride transformeert tot een soort van GTI. Ook hier is de kofferbak zo’n honderd liter kleiner dan in een normale Golf. De GTE is er alleen als vijfdeurs en ook niet als Variant.
Het is jammer dat de testauto op winterbanden (17”) staat, dat doet een beetje afbreuk aan het rijplezier. Van eerdere tests weten we dat de Golf prima stuurt, hij doet wat lichtvoetiger aan dan de vrijwel even zware Audi. En zijn neef uit Ingolstadt mag dan misschien meer tot de premium-divisie behoren, het interieur van de VW komt minstens zo hoogwaardig over en heeft een mooiere middenconsole.
Qua aandrijflijn zijn er geen verschillen, behalve dan dat je in de Golf iets meer one pedal driving kunt toepassen door de pook nog een keer naar achter te trekken. Dan kies je voor de modus B (van brake) en is er meteen sprake van recuperatie zodra je het gaspedaal loslaat. De naald van de linker teller gaat naar het gedeelte ‘charge’ en dat is goed. Zo gaat er geen energie verloren en heb je weer wat extra batterijlading om later volledig elektrisch te kunnen rijden. Dankzij deze functie heb je in de Golf iets meer het gevoel dat je in een elektrische auto onderweg bent, ook al is dat niet het geval. Net als in de Audi kun je er via een menu in het infotainmentsysteem voor kiezen om tijdens het rijden te laden, maar dan schiet het brandstofverbruik enorm omhoog. Dus ook hier is de hybridemodus, waarin hij bij start altijd staat, de beste optie. Zo zuinig als een Prius worden deze auto’s nooit, dat is in ieder geval duidelijk.
VOLDOENDE PLEK
Wat interieurruimte betreft, ontlopen de twee elkaar niet veel. De langere wielbasis van de A3 Sportback vertaalt zich in ieder geval niet in meer beenruimte. In beide auto’s is voldoende plek voor vier volwassenen, terwijl de bagageruimte iets tekortschiet. Voor de kampeerders is er goed nieuws: de A3 mag 1.400 kg trekken en de Golf GTE zelfs honderd kg meer. Dat is behoorlijk veel voor een hybride en ook voor een auto uit het C-segment.
Twee occasions die rijkelijk bedeeld zijn met opties, de A3 gaat echter met de eer van meest complete aan de haal. Mag ook wel, de testauto kostte in 2015 iets meer dan vijftigduizend euro, tien mille meer dan de Golf. Door de vrij hoge kilometerstand kost hij nu hetzelfde als de VW. Ten opzichte van de Golf heeft de A3 iets grotere wielen en adaptieve cruisecontrol. Verder ontbreekt het je in beide auto’s aan niets. Fijne sportstoelen, een multifunctioneel stuur, navigatie, een DAB-tuner, led-koplampen en vanzelfsprekend automatische transmissie zijn allemaal aanwezig.
Er is bij Carnext, waar we onze testauto’s vandaan halen, ruim keuze in gebruikte E-trons en GTE’s. Voor ongeveer hetzelfde geld zou je ook een normale benzineversie kunnen kopen of misschien zelfs een zuinige diesel, mocht je meer dan 25.000 km per jaar rijden. Toch is een plug-in hybride voor de particulier best interessant, als je zelf de beschikking over een laadpunt hebt. Ten eerste vanwege het lage mrb-tarief, maar ook vanwege het lage verbruik en de uitstekende prestaties. Dat laatste krijg je toch maar mooi op de koop toe. Vanaf 2025 is het uit met de voordeelpret, dan betaal je weer de volle mep aan wegenbelasting. Hoewel … we zijn dan vijf jaar verder en met onze overheid weet je het maar nooit. Tot die tijd heb je in ieder geval een fijne auto aan deze A3 of Golf en misschien ben je daarna wel toe aan je eerste elektrische occasion.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Oordeel
Technisch identiek, uiterlijk sterk verschillend en op detail is er toch nog het nodige onderscheid. Daardoor slaat de balans in het voordeel van de Volkswagen uit. Twee auto’s die met hun sportieve inborst het hybride-rijden van het sullige imago hebben afgeholpen. Er valt prima mee te leven, maar reken niet op grote besparingen, tenzij je nu een vette V8 rijdt.