Test: Alfa Romeo 147 & 156 1.9 JTD 16V Multi-jet
Multi-jet spuit vooruit
Met een verbeterde - en dus krachtigere – common-rail diesel kunnen de Alfa's met 1,9 liter zelfontbrander nog sportievere prestaties neerzetten.
Van een Alfa Romeo verwacht je dat hij een directe besturing heeft en dat je via het stuurwiel ook een goed contact hebt met de weg. Je verwacht ook een prima wegligging en een stevig onderstel, want Alfa staat voor sportiviteit. De 156 voldoet nog iets meer aan die verwachting dan de 147. Tegelijk zijn de wagens toch ook behoorlijk comfortabel. En dan moeten er natuurlijk prestaties geleverd worden; ook als er een diesel onder de kap zit. De nieuwe 1.9 JTD 16V Multi-jet stelt je niet teleur met z'n grote trekkracht. Hij wil de wagen waarin hij gemonteerd is best vooruit sleuren. En omdat het hoge koppel al bij lage toeren paraat is, versnel je gemakkelijk vanuit de 'kelder', van de eerste tot en met de zesde gang. Die grote souplesse is natuurlijk een typisch dieselkenmerk. Maar toch zou je bijna vergeten dat je met een zelfontbrander te maken hebt. Want dieselgeluiden zijn nauwelijks te horen en trillingen zijn hooguit als de motor stationair loopt een beetje voelbaar.
Vier injecties
In 1997 kwam de Alfa 156 JTD als eerste auto met common-rail dieselmotor op de markt. Hoe werkt dat common-rail systeem ook al weer? De dieselolie wordt onder hoge druk in een buis geperst. Met die buis verbonden zijn de injectoren waardoor de brandstof in de cilinders wordt gespoten. Wanneer een injector brandstof naar binnen spuit en hoe lang zo'n 'injectie' duurt, wordt elektronisch - via het motormanagement - geregeld. Tot nu toe was gebruikelijk dat een cilinder telkens twee keer brandstof kreeg ingespoten; eerst een klein beetje en daarna de 'volle laag'. Die 'gespreide' inspuiting zorgt voor een gelijkmatiger verbranding met als voordelen: minder dieselgenagel, een hoger vermogen, een lager brandstofverbruik en een lagere uitstoot van schadelijke uitlaatgassen.
Met het nieuwe Multi-jet systeem kan de dieselolie nu in maximaal vier 'porties' in de cilinders worden gespoten. Daardoor verloopt de verbranding nòg regelmatiger. Het gevolg is dat de 'Multi-jet' het nog beter doet dan de 'oude' common-rail diesel. Maar de winst wordt niet alleen geleverd door het grotere aantal injecties. Het aantal kleppen per cilinder steeg van twee naar vier, zodat de nieuwe motor ruimer kan 'ademhalen'. Wat voor verschillen levert dat op bij de 1.9 JTD motor? In z'n oude versie ontwikkelt de 1.910 cc diesel een vermogen van 77 kW/105 pk. De nieuwe komt aan 103 kW/140 pk. Het koppel stijgt van 255 naar 305 newtonmeter. Logisch dat de prestaties er op vooruit gaat. Voor een Alfa 147 1.9 JTD geeft de fabriek een top van 191 op. Met de nieuwe 'Multi-jet'-motor moet hij aan 206 km/h kunnen komen. De tijd nodig om van nul naar honderd te accelereren zakt van 9,9 naar 9,1 seconden. Bij de Alfa 156 gaat de top van 188 naar 209 km/h en zakt de acceleratie 0-100 van 10,5 naar 9,3 s. De 156 Sportwagon met de nieuwe machine kan voortaan in 9.7 in plaats van 10,9 tellen vanuit stilstand naar honderd optrekken. Daar kun je als sportief merk aardig mee voor de dag komen.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Barrelbrigade Klokje Rond - Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark – 2002 – 351.680 km

Naar de Klokje Rond-keuring - Barrelbrigade

Barrelbrigade 2019 Voorstelronde Jan

Klokje Rond: Alfa Romeo 147 1.6 TS (2002) - 464.842 km

Op de rollenbank: Alfa Romeo 156 GTA
