'Zware elektrische auto's creëren ook fijnstofprobleem'
Niet uit de uitlaat
Zware elektrische auto's, vooral SUV's, hebben een behoorlijk aandeel als het aankomt op de 'uitstoot' van fijnstof. Dat concludeert de OESO.
Elektrische auto's stoten natuurlijk geen fijnstof uit via hun uitlaat, maar volgens de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) dragen ze in sommige gevallen alsnog flink bij aan de 'uitstoot' van fijnstof. Het probleem zit 'm in de banden. Zware elektrische auto's vragen namelijk veel van hun banden en ook daar komt fijnstof van af. Daarbij rekent men met elektrische auto's met een bereik van meer dan 300 mijl, ofwel 480 km. Vooral SUV's met een dergelijk rijbereik zorgen vanwege hun hoge gewicht zelfs voor meer fijnstof buiten de uitlaat om dan vergelijkbare auto's met een brandstofmotor.
Vanwege energieterugwinning op de remmen, komt daar weliswaar minder fijnstof vanaf, maar niet genoeg om de extra uitstoot vanaf de banden te compenseren. Dat is goed te zien in bovenstaande diagrammen. Elektrische auto's en SUV's met een relatief klein rijbereik (160 km) komen er wel beter uit dan auto's met een verbrandingsmotor. Daar compenseert het recuperatief remmen wel genoeg het hogere fijnstofaandeel van de banden.
De OESO hamert er volgens Auto, Motor und Sport op dat de hoge fijnstofafzet een probleem is waarvoor ook bij elektrische auto's dus een oplossing moet komen. Vooral de kleine fijnstofdeeltjes (2,5 ppm) zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Deze deeltjes kunnen worden ingeademd en leiden tot longziekten. Logischerwijs moet er, aldus de OESO, worden ingezet op het lichter maken van elektrische auto's (door nieuwe accutechnologie bijvoorbeeld), maar ook kan het afvangen van fijnstof rond de banden een idee zijn. Onder meer een groep Britse studenten werkt aan een systeem dat fijnstofdeeltjes van banden afzuigt, zodat deze niet in de lucht komen.