Winterkorn opnieuw onder schot

Ook tweede bestuurder onderzocht

Winterkorn opnieuw onder schot
Justitie in Duitsland start alsnog een onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van voormalig CEO Martin Winterkorn bij dieselgate.

Aanklagers in Duitsland zijn een onderzoek begonnen voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn en een andere hooggeplaatste bestuurder. De twee worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij marktmanipulatie rondom het emissieschandaal bij VW.

Volgens justitie zijn er "voldoende reële aanwijzingen" dat Volkswagen al op de hoogte was van de mogelijke financiële gevolgen van het gesjoemel met emissietesten voordat openheid van zaken werd gegeven. Dat gebeurde pas op 22 september.

De huidige topman en toenmalig financieel directeur Hans Dieter Pötsch wordt niet onderzocht. Justitie maakte niet bekend wat de naam is van de tweede betrokkene. Volkswagen wil nog niet inhoudelijk reageren op het onderzoek.

Martin Winterkorn was ruim dertig jaar de beschermeling en rechterhand van Volkswagen-opperhoofd Ferdinand Piëch, maar dreigde in april vorig jaar door zijn baas te worden ingeruild voor Matthias Müller, de toenmalige Porsche-baas. De wissel mislukte en kostte zelfs de ongenaakbaar gewaande Piëch en diens vrouw hun zetels in de raad van commissarissen, maar in september sneuvelde Winterkorn alsnog op dieselgate.

Dat Winterkorn nu aan een onderzoek wordt onderworpen, staat haaks op een eerdere stellingname van de openbaar aanklager dat Winterkorn geen persoonlijke betrokkenheid te verwijten viel.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (57) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.