Winterbanden bij praktijkexamen verplicht

Winterband
Rijschoolhouders zijn tussen 1 januari en 31 maart bij winterse omstandigheden verplicht winterbanden onder hun auto te hebben tijdens examens. Het CBR heeft dat in samenwerking met verschillende brancheverenigingen besloten.

De maatregel wordt dus per 1 januari direct van kracht, maar geldt vooralsnog alleen voor 2014. Na deze winter wordt er geëvalueerd, maar het CBR geeft nu al aan dat het winterrubber waarschijnlijk definitief verplicht wordt. Het doel van de nieuwe regel is naast het verhogen van de veilligheid het voorkomen van het uitstellen van examens wegens winterweer: op winterbanden hoeft sneeuw minder vaak een reden te zijn voor een annulering.

Afgelopen winter werd deze maatregel al uitgeprobeerd en dat was volgens Wim van Buren van het CBR een succes: "Gedurende de proef 'examineren op winterbanden' zijn er 36 procent minder examens uitgesteld. Het gaat dan om bijna 5.000 gevallen", vertelt hij. Zomerbanden zijn in winterse omstandigheden vaak een reden om een examen uit te stellen, waardoor de kandidaat gratis mag terugkomen voor een herexamen. Daar komt nu een einde aan; als het examen alsnog moet worden uitgesteld, ligt het in ieder geval niet aan de banden.

Lezersreacties (75) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.