Wie heeft er nog een Kadjar nodig?
Redactie Raadt Aan: leve de cross-over!
Momenteel rijdt Roland in de Renault Kadjar, de nieuwste C-segment cross-over. En aangezien we in de AutoWeek van deze week openen met de volgende BMW X1, leek het ons gepast om de Redactie Raadt Aan deze week in het teken van dit type auto te stellen.
De eisen zijn lekker eenvoudig: we gaan op zoek naar een C-segment cross-over voor minimaal 15 en maximaal 20 mille. Eisen voor bouwjaar of aandrijflijn hebben we niet.
Stéphan Vermeulen
Merk en model:Nissan Qashqai 2.0 Connect Edition
Bouwjaar: 2010
Kilometerstand: 70.441 km
Vraagprijs: 15.950 euro
Vermogen: 141 pk
Verbruik: 7,7 l/100km
Mrb: 158 - 180 euro per kwartaal
Wat is het: Een erg brave cross-over, de droom van menig babyboomer, waarmee je op safe gaat en die lekker compacte afmetingen heeft. Dankzij de tweeliter kun je nog lekker met de caravan op stap ook!
Waarom deze: De eerste generatie Nissan Qashqai is mooier geworden na de facelift. Bij dit exemplaar klopt veel, hij heeft de juiste wielen, de Connect Edition zit gewoon lekker in zijn spullen en hij heeft een nette kilometerstand. Hij staat al wat langer te koop, want er liggen resten sneeuw in het gras bij het bedrijfspand van de mannen die 'm aanbieden. Zou er wat onderhandelingsruimte zijn?
Minpuntjes: De Qashqai van dit type heeft een wollige besturing, maar bij een cross-over is dat nu ook weer niet zo erg. En de tweeliter is niet zo zuinig, maar als je zo'n auto wilt rijden, moet je dat ook niet verwachten.
Marco Gorter
Merk en model: Citroën DS4 1.6 THP 200 Sport Chic (foto 4, 5 en 6)
Vraagprijs: 19.950 euro
Kilometerstand: 61.737
Vermogen: 200 pk
Verbruik: 8,3 l/100 km
Mrb: 138-156 euro per kwartaal
Wat is het: De minst succesvolle auto uit de DS-reeks van Citroën, die inmiddels geen Citroën meer heet, maar dat terzijde. Desalniettemin een interessante auto met scherpe lijnen en dito punt in het achterportier. Bovendien verkrijgbaar met hele fijne 1,6-liter THP-motor met desgewenst 200 pk.
Waarom deze: Omdat dit er eentje is met die heel fijne motor. Hij is dus lekker vlot en bovendien rijk uitgerust. De combinatie van zwarte lak met zwarte wielen staat 'm ook nog eens buitengewoon goed. Laat je overigens niet in de luren leggen door de benaming Sport Chic, de nadruk ligt vooral op dat laatste woord.
Minpuntjes: Die hele fijne 1,6-liter THP gaat nog weleens stuk. En ook de rest van de auto schijnt niet uit te blinken in betrouwbaarheid. Laat ik het zo zeggen: een collega heeft er eentje en die vormt sindsdien in z'n eentje een soort satellietafdeling vanuit een Citroën-dealer. Maar, je kunt er altijd nog naar kijken.
Alexander Inia
Merk en model:Ford Kuga 2.5T Titanium
Bouwjaar: 2010
Kilometerstand: 89.000 km
Vraagprijs: 17.900 euro
Vermogen: 200 pk
Verbruik: 9,9 l/100 km
Mrb: 202-230 euro per kwartaal
Wat is het: Fords eerste poging tot het bouwen van een C-segment cross-over. Gebaseerd op de vorige Focus. Dit exemplaar heeft een 2,5-liter vijfcilinder turbomotor onder de kap en een handbak. Dit was de topmotorisering van de Kuga en dus is dit ook een complete Titanium, met nog wat snuisterijen uit het Individual-pakket om het af te maken.
Waarom deze: De Ford Kuga gold als één van de best rijdende cross-overs uit z'n tijd, en ik heb graag een cross-over die zo veel mogelijk als een personenauto rijdt. Ook vind ik het een groot pluspunt dat de vijfcilinder uit de rekken van Volvo komt. Een soort Ford Focus ST die hoog op z'n poten staat, veel beter wordt het in cross-overland niet.
Minpuntjes: Tja, dat verbruik hè. Je betaalt aan de pomp helaas de prijs voor het karakter van deze auto. Dan doen de meeste andere auto's hier toch beduidend beter.
Michiel Willebrands
Merk en model:Land Rover Freelander HSE 3.2
Bouwjaar: 2006
Kilometerstand: 149.110 km
Vraagprijs: 17.249 euro
Vermogen: 223 pk
Verbruik: 11,2 l/100 km
Mrb: 448-489 euro per kwartaal
Wat is het: Een lichtblauwe Freelander, het voormalige instapmodel van Land Rover dat nu als Discovery Sport door het leven gaat. Het was een van de eerste compacte SUV's/cross-overs met premiumneigingen, al was dat meer gebaseerd op de merknaam dan op het daadwerkelijke product. Land Rover kon de eerste Freelander in de jaren 90 bouwen dankzij kapitaal van toenmalige partner BMW, in de Rover/Honda-tijd werd het plan afgeschoten en maakte Honda lekker z'n eigen model, de CR-V. Deze import-Freelander is een van de eerste van de tweede generatie. Hij stamt uit de tijd dat het merk onder de vleugels van Ford viel. Vandaar ook de 3,2-liter zes-in-lijn van Ford. Binnenin tref je een mix van LaRo-, Ford- en Volvo-onderdelen.
Waarom deze: Vanwege die zescilinder, waarmee het relaxter rijden is dan met de rumoerige 2,2-literdiesel die veel wordt aangeboden. De kilometerstand is aangenaam laag, er zit een nieuwe lpg-G3-installatie in en we hebben 4WD. De HSE is bovendien de meest luxe versie die je kon krijgen, met onder andere twee schuifdaken, automatische airco en navigatie, al is het nog maar de vraag hoe up-to-date die laatste is. Daarnaast heeft-ie een trekhaak en is Land Rover natuurlijk gewoon een tof merk.
Minpuntjes: Het is helaas niet de meest geraffineerde auto in z'n soort en het is jammer dat er van die basic stoffen bekleding in zit; een lapje leer over de stoelen had 'm niet misstaan. De lpg-installatie zorgt voor een hoge wegenbelasting, dus je moet wel flink kilometers maken om die te kunnen verantwoorden.
Lars Krijgsman
Merk en model:Skoda Yeti 1.8 TSI 4x4
Bouwjaar: 2010
Kilometerstand: 40.125 km
Vraagprijs: 16.225 euro
Vermogen: 160 pk
Verbruik: 8.0 l/100km
Mrb: 180 - 205 euro per kwartaal
Wat is het: Een cross-over als geen ander uit deze lijst. Skoda kwam in 2009 met de Yeti op de proppen, een eigenzinnig vormgegeven cross-over die onlangs aan z'n tweede generatie werd geholpen. Ruim, eigenwijs en lekker rap. Onder de kap ligt namelijk de grootste benzinemotor die je in de Yeti kon krijgen: de 1,8-liter TSI met 160 pk. Bovendien heeft-ie vierwielaandrijving.
Waarom deze: Cross-overs heb ik persoonlijk nooit echt begrepen, maar voor de Yeti kan ik sympathie opbrengen. Mooi kan ik hem niet noemen, leuk dan weer wel. Bovendien is de 1.8 de enige benzineversie met vierwielaandrijving, en als je dan toch een opgehoogde auto koopt, moet je er ook in de sneeuw fatsoenlijk mee kunnen rondgaan. Het is nagenoeg de goedkoopste Yeti 1.8 TSI 4x4 die te koop stond, samen met een maagdelijke kilometerstand van 40.000 en geen grijze maar een iets gekleurde jas wat mij betreft de juiste koop.
Minpuntjes: Als Active Plus - de basisuitvoering met deze motorisering - is het niet de meest luxueuze. Ook grenst z'n naam aan complete waanzin, maar daar hebben meer modellen in autoland last van.
Welke redacteur heeft de beste keuze gemaakt? Laat het weten met een reactie en vergeet niet te stemmen via de poll in de rechterkolom!