Waarom die fraaie verzonken deurgrepen ook gevaarlijk kunnen zijn
ADAC waarschuwt
- Erik Kouwenhoven
- Achtergrond
Autofabrikanten brengen steeds vaker auto's uit met verzonken deurgrepen. Niet alleen omdat het er mooi uitziet, maar ook omdat ze de luchtweerstand verminderen. De ADAC waarschuwt eigenaren van auto’s met deze handgrepen voor het risico dat hulpverleners de deuren niet, of niet snel genoeg, kunnen openen.
Bij het redden van mensen uit een ongevalsvoertuig is het belangrijk dat hulpverleners een voertuig snel, eenvoudig en intuïtief van buitenaf kunnen openen. Zeker als er sprake is van brand. Volgens de ADAC, de Duitse evenknie van de ANWB, zouden intrekbare deurgrepen deze taak aanzienlijk moeilijker kunnen maken.
Het gaat hierbij om handgrepen die tijdens het wegrijden automatisch in de zijkant van de auto worden ingetrokken. Dat ziet er elegant uit en bespaart brandstof of stroom door de betere aerodynamische eigenschappen. Tesla is begonnen met de massaproductie van deze handgrepen, en ook Europese fabrikanten als Mercedes en BMW hebben dit voorbeeld gevolgd met verschillende modellen.
Na ongeval ingetrokken door niet werkende elektromotoren
Sommige handgrepen kunnen handmatig worden uitgeklapt door op het voorste deel van de handgreep te drukken, maar veel oplossingen maken gebruik van elektromotoren, die de handgreep alleen automatisch uitschuiven voor bediening. Vooral als de stroomvoorziening na een ongeval wordt onderbroken, kan de handgreep ingetrokken blijven, waardoor de hulpdiensten de inzittenden van de auto niet kunnen bereiken.
Bij de crashtests door onderzoekscentrum Euro NCAP hebben intrekbare deurklinken tot nu toe bij botsproeven geen afwijkingen vertoond. Maar volgens berichten in de media zijn er in het verleden wel problemen geweest. Zo klaagde in 2019 een Amerikaanse familie Tesla aan omdat de auto van een vader van vijf kinderen in brand was gevlogen en de portiergrepen niet tevoorschijn kwamen. Hulpverleners konden daardoor het slachtoffer niet bevrijden, met fatale afloop.
Van binnenuit
In sommige voertuigen kunnen de deuren ook elektrisch van binnenuit worden geopend met een druk op de knop. Ook hier moet het mogelijk zijn om bij gevaar snel een voertuig zonder stroom te kunnen openen. Autobezitters die een voertuig bezitten met een van binnenuit elektrisch te openen deur (bijvoorbeeld modellen van Tesla, Nio, BMW 7 Serie en iX) moeten zich volgens de ADAC vertrouwd maken met de noodontgrendelingsopties in de voertuighandleiding, en deze bij voorkeur laten zien aan andere inzittenden.
Bij twijfel kan een zogeheten noodhamer handig zijn. Maar ook in geval van nood biedt dat geen gegarandeerde uitweg, omdat zo’n hamer het soms moeilijk heeft tegen gelaagd glas, dat vaak in moderne auto’s wordt geïnstalleerd als zogenaamde thermische isolatie, en bij zogenaamd ‘dubbel glas’ met akoestische of comfortbeglazing.