VriMiBolide: Cadillac Fleetwood V-16

Cadillac Fleetwood V-16
Vrijdag, tijd voor de vrimibo. Bitterballen erbij, blokjes kaas, drankje in de hand en praten met collega's over auto's. Zo ga je nog lekkerder het weekend in. Om jullie daarbij te helpen presenteren we elke vrijdagmiddag de VriMiBolide, de auto die de tongen los moet maken tijdens de vrijdagmiddagborrel. Deze week: de Cadillac Fleetwood V-16!

Tijdens het Pebble Beach Concours d'Elegance toont Cadillac twee zeer zeldzame modellen van de V-16. Dat model was de absolute top op automobielgebied aan het begin van de jaren dertig, maar kwam helaas precies op het verkeerde moment. Met z'n V16 en astronomische prijs bleek het namelijk niet bepaald de ideale auto tijdens de Grote Depressie die Amerika in dat decennium in z'n greep hield. Toch wordt de V-16 gezien als een technologische mijlpaal, het is één van de weinige voorbeelden van een zestiencilinder binnen de automobielindustrie. Aangezien het een statussymbool betrof, waren de mogelijkheden tot personalisatie uitgebreid. Op het chassis van de V-16 kon al naar gelang de wensen van de klant één van 10 'standaard' koetsvormen worden gebouwd. Een speciale catalogus met Fleetwood koetsen diende ter inspiratie voor speciale carrosserieopties.

Fleetwood had aan het begin van de vorige eeuw naam gemaakt als een kwalitatief hoogstaand bouwer van carrosserieën, maar in de jaren '30 was het zelfstandige bedrijf volledig opgeslokt door Cadillac en gereduceerd tot een soort uitrustingniveau. De koetsvormen die Fleetwood tekende waren niet meer geheel handgebouwd, hoewel ze ook weer niet in massa geproduceerd werden. Speciaal voor de V-16 zette ontwerper John Hampshire echter twee ideeën op papier die wel echt uniek waren: een Roadster genaamd Style 5802 en een vijfpersoon Phaeton die als Style 5859 in de catalogus stond. Aangezien ze zelfs bij de Fleetwood zelf niet wisten wat een afgebouwde Style 5802 of 5859 zou gaan kosten, het was immers nooit gedaan, zou de prijs waarschijnlijk astronomisch geweest zijn. Hetzelfde gold trouwens voor de bouwtijd, die zeker meer dan een jaar zou zijn geweest. Volgens historici werd er om die redenen nooit een Roadster of Phaeton besteld.

Werkelijkheid
Pas vijftig jaar later werden de ideeën van Hampshire werkelijkheid toen Fran Roxas, een bekende restaurateur van klassiekers, ze alsnog bouwde. In samenwerking met designer Strother MacMinn werkte Roxas de schetsen uit en bouwde één exemplaar van beide ideeën. Het chassis is afkomstig van een V-16 uit 1937 en onder de ellenlange motorkap ligt een 7,4-liter V16 die 185 pk ontwikkelt. Maar het vermogen was niet belangrijk, de V16 is één van de mooist gebalanceerde motorconfiguraties en de zestiencilinder loopt dan ook zeer gecultiveerd. In 1984 won Roxas met de Phaeton het Pebble Beach Concours d'Elegegance in z'n klasse. Die prestatie evenaarde hij later met de Roadster, in hetzelfde jaar viel de Phaeton voor de tweede keer in de prijzen toen die tweede werd. Daar zat echter wel flink wat tijd tussen, het bouwen van de Roadster nam bijna tien jaar in beslag. Roxas kreeg echter wel waardering voor z'n werk, dit jaar werden beide modellen geveild. De zwarte Phaeton leverde 962.500 dollar op, de Roadster bracht maar liefst 1.001.000 dollar in het laatje.

Lezersreacties (24) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.