Volvo's gaan met fietsers communiceren

Fietsersairbag
Volvo werkt samen met een aantal bedrijven aan een systeem dat botsingen tussen auto's en fietsers moet helpen voorkomen. Door middel van meldingen via een head-updisplay moet de bestuurder van de auto gewaarschuwd worden voor een naderende fietser.

Het systeem zorgt ervoor dat Volvo's bij een dreigende botsing automatisch een signaal afgeven aan dichtbij zijnde fietsers, die op hun telefoon een speciaal daarvoor bestemde app hebben geïnstalleerd. De app geeft vervolgens een signaal af naar de valhelm, waarop een voor de fietser zichtbaar lampje gaat branden.

Er wordt vanaf de fiets ook een signaal afgegeven aan de auto, waar via een head-updisplay een waarschuwing uitgaat naar de bestuurder. Een tikkie omslachtig allemaal, al zeggen we het zelf, maar als het ook maar één verkeersdode kan schelen, is het al rendabel natuurlijk.

Volvo ontwikkelt het systeem in samenwerking met Ericsson en POC, een producent van beschermende sportuitrusting. Hun doel: minder ongelukken tussen fietsers en auto's. Volgens statistieken is in Europa jaarlijks de helft van de dodelijke fietsongelukken toe te schrijven aan botsingen met auto's. Een prototype van het systeem maakt in januari zijn debuut op de International Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

PRIVATE LEASE Volvo

Lezersreacties (35) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.