Volkswagen Tayron X is nieuwe coupé-SUV

Altijd plek voor meer

Volkswagen Tayron X

Volkswagen breidt zijn leveringsgamma uit met de Tayron X, een zogenoemde SUV met een coupé-achtige daklijn. Slecht nieuws voor wie er hebberig van wordt: de Tayron X komt niet naar Europa.

Het Chinese Volkswagen-gamma is zeer uitgebreid én vrij lastig te doorgronden. Op SUV-gebied heeft het merk namelijk de Tacqua in de aanbieding, een verlengde versie van de T-Cross die in China gewoon naast de hier bekende versie wordt verkocht. Hoger op de ladder staat de T-Roc, een auto die de hier onbekende Tharu boven zich moet dulden. Die Tharu moet zijn meerdere weer erkennen in de Tayron en van die SUV introduceert VW nu een coupé-versie: de Tayron X.

Eerlijk is eerlijk: de komst van de Tayron X is geen verrassing. In april vorig jaar liet Volkswagen in Sjanghai onder meer de SUV Coupé Concept zien, een vooruitblik op de Tayron met sterker aflopende daklijn. Later doken patenttekeningen op waarmee de komst van een op papier sportiever ingestelde Tayron werd bevestigd. De Tayron X is de tweede Coupé-SUV die Volkswagen in China aanbiedt. Het merk heeft in de vorm van de Teramont X namelijk al een dergelijke variant van de hier niet leverbare Teramont op de menukaart staan. De door het samenwerkingsverband FAW-Volkswagen te produceren Tayron X lijkt standaard uitgerust te worden met R-Line-opsmuk en heeft niet alleen bovenaan de achterruit een spoiler, ook onderaan de ruit nemen we een opgeplakte lip waar. Onder het Volkswagen-logo op de achterklep is de modelnaam af te lezen. De achterlichten hebben een opmerkelijke X-signatuur en de achterbumper wordt opgeleukt met twee chroomkleurige delen die de suggestie moeten wekken dat de Tayron X vier uitlaateindstukken heeft.

De Tayron X is 4,64 meter lang, 1,86 meter breed en 1,66 meter hoog. Tussen de voor- en achteras bevindt zich een afstand van 2,73 meter. Hoewel de wielbasis identiek is aan die van de reguliere Tayron, is de X-versie wel vijf centimeter langer. De hoogte en breedte zijn gelijk aan die van zijn conventioneler ingestelde zustermodel. Op de motorenlijst komen waarschijnlijk alleen de krachtigere benzinemotoren te staan: de 186 pk en 320 Nm sterke geblazen 2.0 en een tot 220 pk en 350 Nm opgekrikte variant van die tweeliter. Afbeeldingen van het interieur zijn er vooralsnog niet, maar de werkplek van deze Tayron X zal niet sterk afwijken van die van de reguliere Tayron (foto 4).

De reguliere Tayron staat een stapje boven de al genoemde Tharu in de Volkswagen-showrooms. De Tharu is in feite een Seat Ateca waar Volkswagen in China een VW-kruidenmix overheen heeft gestrooid. De marginaal grotere Tiguan en diens verlengde Tiguan L (Allspace)-versie staan in China weer boven de Tayron ingedeeld. Waarom er zoveel overlap is tussen de modellen? Volkswagen houdt er in China diverse joint-ventures op na, bedrijven die min of meer los van elkaar opereren. Zo worden de Tharu en Tiguan door SAIC Volkswagen geproduceerd, terwijl de Tayron weer een product is van FAW Volkswagen.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (56) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.