Veilig Verkeer Nederland wil telefoon uit in auto

VVN pleit voor speciale blokkade-app

smartphone in auto
Veilig Verkeer Nederland laat weten wel oren te hebben naar een smartphone-applicatie die je telefoon uitschakelt onder het rijden.

Veilig Verkeer Nederland haalt SWOV aan een meldt dat er jaarlijks enkele tientallen doden en enkele honderden gevonden vallen door afleiding van de smartphone in het verkeer. VVN zegt te vermoeden dat de werkelijke aantallen nog "veel hoger" liggen.

Om de veiligheid te bevorderen en het telefoongebruik te remmen, pleit VVN voor de komst van een smartphone app die bij een snelheid van 30 km/h zorgt voor uitschakeling van het toestel.

Op dit moment zien wij maar één echte oplossing. Namelijk bij snelheden boven de 30 km p/u de smartphone uit te schakelen met daarnaast een escapeknop voor de passagier of voor OV-gebruik. Wij doen een beroep op kamerleden om door te gaan met wetgeving om bij elke verkochte smartphone een app toe te voegen die dit realiseert. Dit kan naar onze mening in combinatie met positieve gedragsbeïnvloedende campagnes een steun in de rug betekenen voor de weggebruiker in het bereiken van een veiliger weggedrag.

Bijrijders en passagiers zouden van de door de applicatie gestarte blokkade uitgesloten kunnen worden. VVN is eveneens van mening dat niet alleen telecomproviders voor de komst van de app moeten zorgen. Ook smartphonefabrikanten zouden er een rol in moeten spelen.

Lezersreacties (43) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.