Veel meer autodiefstallen, maar met deze tips ben je criminelen te slim af

Dieven gaan met tijd mee

autodiefstal criminaliteit

Het zal je maar gebeuren: terugkeren op het parkeerterrein waar je je auto een paar uur geleden hebt achtergelaten, om te ontdekken dat deze is gestolen. Dikke pech? Of had je er iets tegen kunnen doen?

De tijd is voorbij dat auto’s werden gestolen door een deur te forceren en een paar draadjes te verbinden onder het dashboard: ook dieven gaan met hun tijd mee. Met elektronische apparatuur die in de afstandsbediening van een Playstation past, worden de ontgrendelings- en startcodes van autosleutels op afstand uitgelezen. Vervolgens rijden de dieven binnen enkele seconden ongehinderd weg.

Steeds meer autofabrikanten plaatsen een bewegingssensor in de sleutel. Als deze een bepaalde tijd niet wordt verplaatst, wordt het radiosignaal uitgeschakeld en kan het voertuig niet meer illegaal worden geopend en weggereden. Volgens de Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC), de Duitse ANWB, is deze methode echter minder veilig, aangezien keyless diefstalondanks deze ‘slapende sleutel’ nog steeds mogelijk is zolang het radiosignaal niet is uitgeschakeld.

Ook zijn steeds meer autosleutels voorzien van Ultra Wide Band-technologie (UWB). Dit zorgt ervoor dat het voertuig de werkelijke afstand van de autosleutel tot de auto herkent, waardoor deze alleen start als de sleutel zich in de buurt bevindt. Het grootste deel van de diefstallen van voertuigen vindt plaats in de nacht en voor het huis. In die gevallen is de ‘slaapsleutel’ 100 procent effectief.

Autobezitters van modellen met keyless entry-systemen kunnen volgens de ADAC zelfs tweemaal slachtoffer worden. Als de gestolen auto door de politie wordt gevonden en onderzocht, zijn er geen sporen van braak of andere diefstal te vinden. Dit kan leiden tot problemen bij de schadeafhandeling of tot vermoedens dat de eigenaar de diefstal slechts in scène heeft gezet om verzekeringsfraude te plegen.

Kijk hier bij de ADAC of jouw auto is voorzien van een bewegingssensor

Sleutels autosleutel Volvo XC60

Zo voorkom je (keyless) autodiefstal

1. Laat je kenteken in de autoruiten graveren. Verstandig is ook om nummerborden vast te schroeven en om de wielen naar de stoeprand te parkeren. Zo is het lastiger voor dieven om snel toe te slaan.

2. Gebruik een stuur- of pookslot: deze ouderwetse methode kan dieven ervan weerhouden om uw auto te stelen. Zo is de BearLock een veelgebruikte manier om een slot op de versnellingspook te zetten.

3. Luister bij het afsluiten van jouw auto naar het geluid van uw portieren die vergrendeld worden. Als je niets hoort, controleer nogmaals of de deuren op slot zitten.

4. Plaats een track and trace-systeem: deze apparaten kunnen waarschuwen wanneer je auto door kwaadwillenden wordt gestart en waar deze naartoe gaat.

5. Een goedkoop track and trace systeem is een AirTag. Deze kun je koppelen aan je iPhone. Zodra dat is gebeurd, kun je op je telefoon zien waar de AirTag is, en weet je dus ook waar je auto zich bevindt.

6. Schakel je sleutel handmatig uit: sommige fabrikanten hebben een knop in de sleutel opgenomen waarmee deze ‘s nachts kan worden uitgeschakeld. Veel sleutels doen dat automatisch.

7. Plaats camera’s. Vaak worden dieven ervan weerhouden om je auto te stelen en anders kunnen ze worden gebruikt om de persoon te lokaliseren die de diefstal heeft gepleegd.

8. Buurt-app: meld elk verdacht gedrag in je omgeving altijd in de buurt-app en aan de politie.

9. In de garage. Dieven richten zich minder snel op je auto als deze in een afgesloten garage staat.

10. Blijf op de hoogte van de nieuwste software: veel fabrikanten werken hun beveiligingssystemen in de auto bij om keyless diefstal te voorkomen. Ook de Toyota RAV4, de meest gestolen auto, is tegenwoordig veel beter beveiligd dan voorheen.

11. Leg je sleutel in een speciaal beschermhoesje of in een stalen snoep- of koektrommel. Hierdoor wordt de straling van de sleutel geblokkeerd. Wanneer je geen hoesje gebruikt, leg de autosleutel dan altijd minimaal zes meter van de voordeur.

Lezersreacties (29)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.