Trump dreigt met nieuwe importtarieven voor Mexico

Minder drugs en immigranten, of…

Chevrolet Blazer

De Amerikaanse president Donald Trump zou het invoeren van importtarieven op auto’s willen inzetten om Mexico ertoe te bewegen meer aan grensbewaking te doen.

Op die manier zou het niet nodig zijn om de grens volledig te sluiten, een eerder voorstel om de stroom illegalen en het smokkelen van drugs een halt toe te roepen. “Voordat we de grens sluiten, zullen we eerst een importtarief invoeren op auto’s. Ik denk niet dat we dan ooit de grens dicht hoeven gooien, want het effect van een invoertarief van 25 procent zal gigantisch zijn”, zou de president tegenover Reuters hebben gezegd.

In de zomer van 2018 was er veel te doen om een vervanger van het zogenaamde NAFTA-handelsverdrag, waar ook Mexico bij betrokken is. Destijds werd na het opvoeren van de druk afgesproken dat er onder bepaalde voorwaarden geen importtarieven zouden gelden voor auto’s uit het land ten zuiden van de VS. Mexico zou dat voorrecht echter zomaar weer kunnen verliezen als er te veel mensen en ‘goederen’ illegaal over de grens komen.

Er is deze week trouwens meer te doen om auto’s uit Mexico. Eerder was er een kleine rel rondom een tentoonstelling van General Motors in ‘hometown’ Detroit. Daar stond onder meer een Blazer, een auto die in Mexico wordt gebouwd. Dat bleek nogal tegen het zere been van de Amerikanen, omdat General Motors in de VS juist veel fabrieken sluit als onderdeel van een grote herstructurering. Om verdere ellende te voorkomen, besloot GM om de Blazer van het podium te halen.