TomTom hengelt Volvo binnen als klant

Vanaf 2019 alle Volvo's Nederlandse navigatie

Volvo V90
TomTom gaat de ingebouwde infotainmentsystemen van Volvo voorzien van digitale kaarten en navigatiesoftware. De woensdag bekendgemaakte deal is de eerste tussen de Amsterdamse navigatiespecialist en het Zweedse automerk. Financiële details werden niet vermeld.

Vanaf 2019 zullen alle nieuwe Volvo's voorzien zijn van de navigatiediensten van TomTom. Het contract is een flinke opsteker voor het Nederlandse bedrijf, dat concurreert met onder meer Google Maps en HERE, de vroegere navigatietak van Nokia die vorig jaar werd opgekocht door de Duitse autobouwers Audi, BMW en Daimler.

De verkoop van losse navigatiekastjes, die op het dashboard of de voorruit worden bevestigd, loopt al een paar jaar sterk terug. De verkoop van software, kaarten en verkeersinformatie voor bijvoorbeeld smartphones en ingebouwde navigatiesystemen wordt daardoor steeds belangrijker voor TomTom.

Hoewel TomTom nog altijd veruit het grootste deel van zijn omzet haalt uit de verkoop van gadgets en software aan consumenten, neemt het aandeel van de zakelijke markt toe. Daarnaast zijn goede contacten met de autobranche om een andere reden van levensbelang. Net als andere technologiebedrijven wil TomTom graag een rol spelen bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

PRIVATE LEASE Volvo

Lezersreacties (32) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.