Toekomstige Opels krijgen variabel GM-platform

Opel gamma
Opel heeft - net als andere volumemerken - een variabel platform nodig om zijn modellen zo economisch mogelijk te produceren. Kijk daarvoor maar naar de VW-groep dat de ene na de andere variant op zijn MQB-structuur bouwt. Maar waar gaat de Blitz het zijne halen nu de deal met PSA voor een belangrijk deel teruggedraaid is?

Toen Opel begin 2012 met PSA (Peugeot, Citroën) in zee ging, hadden beide partijen een brede samenwerking voor ogen. Twee jaar en een grondige herstructurering van GM's Europese activiteiten later blijken die plannen teruggeschroefd naar een absoluut minimum, waardoor Opel afziet van het variabele EMP2-platform dat net onder de Peugeot 308 en Citroën (Grand) C4 Picasso gelanceerd is.

Waarom er plots zoveel te doen is om die platformen? Omdat merken anno 2014 elke eurocent twee keer omdraaien in hun zoektocht naar kostenbesparing. Daar komt nog bij dat een nieuw platform dankzij betere staalbewerking lichter is en daardoor betere rij-eigenschappen oplevert; twee voordelen die Opel best kan gebruiken nu het motorengammaopgewaardeerd is en de volgende Astra (K) voor de deur staat (2015).

Die zal naar alle waarschijnlijkheid onderbouwd worden door GM's eigen D2XX-platform dat al anderhalf jaar in ontwikkeling is. Ook de volgende Ampera zou ervan kunnen profiteren, maar dat model staat momenteel laag op Opel's prioriteitenlijstje. "Ons merk heeft hits nodig", aldus CEO Karl-Thomas Neumann, "geen risico's." En dat blijft de hybride-markt voorlopig in de ogen van de ex-VW topman. Voor compacte minivans en cross-overs kan Neumann nog wel rekenen op PSA, want dat stukje van het contract blijft gevrijwaard.

PRIVATE LEASE Opel

Lezersreacties (12)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.