Tijdreis: Uitersten
Exact tien jaar geleden kregen we de eerste schetsen voor ogen van wat de Ferrari 612 Scaglietti zou gaan worden. Die naam zei ons natuurlijk nog niets, vandaar dat we het getekende apparaat simpelweg aanduidden als 'de opvolger van de 456M'. Naar details van het nieuwe Ferrari luxepaardje moesten we nog gissen. Als naam hadden we gegokt op '460', en daar hield het speculeren niet op. Destijds dachten we op een krachtbron met een inhoud van tussen de 5,5 en 6,0-liter. "Het maximum vermogen zou ruim boven de 500 pk liggen. De lengte gaat in de richting van de vijf meter en z'n topsnelheid ligt uiteraard boven de 300 km/h".
Uiteindelijk zaten we er niet ver naast. De 612 kreeg een 5,7-liter grote twaalfcilinder onder de kap. Met 540 pk overtrof de Italiaan onze stoutste verwachtingen en z'n topsnelheid kwam uit op 320 km/h. Met z'n lengte van exact 4,9 meter was de 612 inderdaad een aardig slagschip.
Spectrum
Hoe groot de verschillen in autoland konden zijn bewezen we diezelfde dag nog met een bericht over, jawel, de CityRover. Dit kleintje van Rover was in feite niets meer dan een omgebouwde Tata Indica. Het beestje werd voor zo'n 3.000 pond als Tata ingekocht, een beetje bijgeschaafd om uiteindelijk voor het dubbele weg te gaan. We zagen een Corsa-achtig autootje op ons scherm die een 84 pk sterk 1.4'tje in het vooronder had liggen. De Rover kreeg standaard een airbag, wie de duurste versie durfde te bestellen kreeg er twee. Die kon overigens ook pittig remmen met het in dat geval aanwezige ABS.
Er kwam meer nieuws uit de hoek van Rover. De Britten presenteerden namelijk de Streetwise, een auto die z'n tijd ver vooruit bleek te zijn. Neem een standaard auto, hoog 'm op, plak er wat zwart kunststof of op en voilà, een nieuw model is geboren. De Streetwise was gebaseerd op de Rover 25, een model dat toendertijd wel een kleine verkoopboost kon gebruiken. Een 103 pk sterke 1,4-litermotor zorgde voor de aandrijving. Dieselen kon ook, en wel met de 101 pk sterke turbodiesel. Van de 25 verkocht Rover in acht jaar tijd 1.890 exemplaren. De Streetwise wist in vier jaar tijd 333 opritten te verblijden met z'n kunststof bumpertjes.
Doe maar normaal
Uit Japanse hoek kregen we de Primera voorgeschoteld. Nissans D-segmenter, toen nét een jaar op de markt, wilde net echt potten breken. Nissan gaf de Primera een gewijzigd neusje met een nieuwe grille, andere bumpers en mistlampen. Waar het V-lijntje van de motorkap voorheen doorliep tot een stukje in de bumper stopte-ie nu net erboven. Verder werd het interieur voorzien van wat verchroomde en houten details. Op technisch vlak werd-ie eveneens wat bijgeschaafd. De Primera kreeg een verfijnder onderstel met betere rechtuitstabiliteit.
Meer nieuws uit Japan kwam met de vernieuwde Previa. Toyota gaf z'n grote MPV nieuwe koplampunits en schoof wat met de richtingaanwijzers. De achterlichten kregen helder glas en de uitrustingsniveaus werden iets opgekrikt. Tot 2005 stond de onverwoestbare Previa in de showrooms, een opvolger is er bij ons eigenlijk nooit meer gekomen.