Tesla passeert Toyota op de beurs

Feest in Silicon Valley

Tesla Model S en Model X

Tesla is sinds woensdag de meest waardevolle automaker ter wereld. Na de opening van de aandelenbeurs op Wall Street passeerde de marktwaarde van Elon Musks autobedrijf namelijk die van van de Japanse branchegenoot Toyota.

Het aandeel van de bouwer van elektrische auto's schoot bij de start van de aandelenhandel zo'n 4 procent omhoog, waardoor de marktwaarde uitkwam op een kleine 209 miljard dollar (185,7 miljard euro). Hiermee is Tesla zo'n 5 miljard euro meer waard dan de Japanse branchegenoot.

Met de stijging van woensdag is de aandelenkoers van Elon Musks autobouwer dit jaar al met zo'n 160 procent gestegen, ondanks de coronapandemie. De stijging laat zien hoeveel vertrouwen investeerders hebben in de toekomst van elektrische auto's en dat Tesla inmiddels wordt gezien als één van de leidende bedrijven in de industrie.

Tesla heeft de afgelopen drie kwartalen winst gedraaid, na jaren met flinke verliezen. Ook tijdens de coronapandemie lijkt het de automaker vooralsnog voor de wind te gaan: het bedrijf wist in de afgelopen maanden het aantal leveringen op peil te houden, terwijl er veel minder werd gereden.

Toyota is misschien niet langer de grootste als het gaat om marktwaarde, maar als het gaat om productie is de Japanse automaker nog altijd flink groter dan Tesla. Toyota produceerde in de eerste drie maanden van 2020 2,4 miljoen voertuigen, tegenover 'slechts' 103.000 Tesla-auto's.

Ook uit een eerder onderzoek blijkt dat Toyota op andere economische vlakken nog voorloopt op Tesla. Volgens cijfers van marktonderzoeker Kantar voor Global BrandZ heeft Toyota nog steeds meer merkwaarde. Toyota spant zoals gebruikelijk de kroon met een geschatte waarde van $ 28,39 miljard, gevolgd door Mercedes-Benz ($ 21,34 miljard). Op de vierde plaats staat Tesla. Dat is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar met 22 procent. Tesla wordt geschat op een waarde van $ 11,35 miljard.

PRIVATE LEASE Tesla

Lezersreacties (107) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.