Tankgedrag verandert: hamsteren bij onbemande pomp

Op zoek naar voordeel

benzine hamsteren brandstofprijzen brandstof tankstation

De brandstofprijzen rijzen de pan uit en je denkt waarschijnlijk wel twee keer na voordat je ergens je tank helemaal volgooit. Tankpasexploitant MoveYou constateert sinds de onrust in Oekraïne enkele opvallende gedragsveranderingen.

Ongetwijfeld weet je dat je bij kleine benzinestations ver weg bij de snelweg vaak het goedkoopst uit bent. Soms wint echter het gemak het van de portemonnee, maar sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, wordt er nog meer gezocht naar voordelig tanken. Dat concludeert MoveYou op basis van tanktransacties van aangesloten klanten. MoveYou heeft 36 eigen onbemande tankstations van TanQyou en 700 aangesloten onbemande locaties. Daar wordt flink meer getankt sinds de inval van Rusland in Oekraïne.

Directeur Jan Harmen Akkerman ziet dit als een duidelijke verschuiving ten opzichte van de normale situatie: "Door de situatie in Oekraïne stijgen de prijzen uiteraard, maar wij zien de afzet bij onze stations juist pieken. In de afgelopen dagen verkochten we 40 procent meer liters dan in de laatste week van januari en zelfs ten opzichte van de dag voor de oorlogsverklaring. Enerzijds is dat hamstergedrag om nog hogere prijzen voor te zijn, anderzijds is het een grote verschuiving vanuit voornamelijk de dure snelweglocaties.”

Het reisgedrag verandert volgens Akkerman vrijwel niet, maar de tanklocatie dus wel. Dat geldt volgens hem overigens niet alleen maar voor particulieren: "Meer dan ooit tevoren wordt er gekozen voor onbemande tankstations en voor pompen op het onderliggende wegennet. De particuliere automobilist liet de snelwegstations sowieso al links liggen, nu nog meer, en ook steeds meer werkgevers manen hun personeel met de leaseauto weg van de snelweg te tanken."

Lezersreacties (49) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.