Stelling: 'Nieuwe auto heeft te veel nutteloze extraatjes'

Kia Niro
Kia Niro Renault Megane EV dubbeltestKia Niro EV Renault Mégane E-Tech dubbeltest elektrisch Kia NiroKia NiroKia NiroKia NiroKia Niro

Niet alleen de prijzen van gebruikte auto’s reizen de pan uit, ook nieuwe auto’s worden met het jaar duurder. Dat heeft verschillende oorzaken. Onder meer om aan de hoge veiligheidsstandaarden te voldoen zitten auto’s vol met high tech-snufjes waarop je misschien helemaal niet zit te wachten. En ... wie wil er nou écht sfeerverlichting in 36 miljard tinten? Hoog tijd dus voor de volgende stelling: 'Nieuwe auto heeft te veel nutteloze extraatjes'

Niet eens zo lang geleden was je helemaal het heertje of dametje met een middenklasser met vier elektrisch bedienbare ruiten en airco. Met een beetje mazzel had je zelfs een cruisecontrol, een uitgebreide cd-wisselaar en elektrisch verstelbare buitenspiegels. Tegenwoordig gaan autofabrikanten helemaal los, maar niet zonder reden.

Om aan de hoge veiligheidseisen van bijvoorbeeld de Euro NCAP met vlag en wimpel te kunnen doorstaan, persen autofabrikanten nieuwe modellen vaak al tot de nok vol met passieve en actieve veiligheidssystemen. Een auto met 5 NCAP-sterren op zijn rapport verkoopt natuurlijk erg lekker, maar een 3- of 4 sterren score betekent zéker niet dat je in een onveilige auto zit. Sterker nog, je kunt er vergif op innemen dat je een auto die nu vier sterren scoort ‘veiliger’ is dan een model dat een aantal jaar geleden met vijf sterren huiswaarts keerde, nadat hij door de NCAP aan gruzelementen was gereden.

Lang niet alle extraatjes die tegenwoordig steeds vaker in auto’s zitten hebben te maken met veiligheidheid. Zo lijken autofabrikanten van mening dat de verwachtingen van consumenten op het gebied van verwennerij steeds hoger liggen. Blijkbaar willen we allemaal een inductielader, draadloze Apple CarPlay- en Android Auto-verbindingen, sfeerverlichting en zelfs touchscreens die juist alleen maar meer in plaats van minder aandacht vragen dan druktoetsen.

Hoge standaarduitrusting de standaard?

We nemen in vogelvlucht de standaarduitrusting van Kia Niro en de Peugeot 208 met je door, achtereenvolgens de best verkochte auto van vorig jaar en van dit jaar (tot nu toe). De Peugeot 208 met 75 pk sterke 1.2 PureTech benzinemotor heeft in basisuitvoering Active een met leer bekleed stuurwiel, elektrische ramen rondom, elektrisch inklapbare en verwarmbare buitenspiegels, een achterspoiler, airco, centrale deurvergrendeling, cruisecontrol met snelheidsbegrenser en een DAB+-radio met 7-inch touchscreen.

Kia Niro

Al vanaf het tweede uitrustingsniveau overlaadt de Niro je met displays, schermen en systemen.

Dan de Kia Niro. Als 'instapversie' ComfortLine is de Koreaan al behoorlijk riant uitgevoerd. Acht airbags, een noodremassistent met voetganger- en fietserdetectie die ook bij tegemoetkomend verkeer op kruispunten ingrijpt, een actieve rijbaanassistent, automatisch grootlicht, een semi-autonoom rijsysteem voor in de file, over over twee zones gescheiden klimaatregeling, een achteruitrijcamera, 4 usb-aansluitingen, Bluetooth, parkeersensoren achter, automatische verlichting, 16-inch lichtmetaal, elektrisch bedienbare ramen rondom, een lederen pookknop, een vermoeidheidsassisstent en ga zo maar door. Jawel, dit is een instapper in de compacte middenklasse. Slechts één uitvoering hoger krijg je een volledig digitaal instrumentarium, een 10,25-inch infotainmentscherm, uitgebreide sfeerverlichting en zelfs een systeem waarmee je semi-autonoom op de snelweg kunt rijden.

Mooie verwennerij en gemak dient de mens, maar zit jij wel op al dat moois te wachten? Heb je niet liever wat minder systemen en een lagere vanafprijs? Zijn autofabrikanten niet een beetje doorgeschoten? We zijn benieuwd naar jouw mening! Tijd voor een stemronde, waarbij we de volgende stelling poneren:

'Nieuwe auto heeft te veel nutteloze extraatjes'

Kun je je daarin vinden? Waarom wel, of waarom juist niet? Voor de duidelijkheid: de stelling reflecteert niet per se de mening van de AutoWeek-redactie.

Toelichtingen en argumenten kun je in de reacties kwijt. Zoals altijd geldt: jouw mening hoeft niet die van een ander te zijn. We zitten als het goed is allemaal op AutoWeek.nl omdat we iets met auto's hebben, wees dus een beetje lief voor elkaar en probeer je niet te veel uit de tent te laten lokken.

Lezersreacties (166)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.