'Spitsstroken worden gebruikt als boetefuik'

Lage maximumsnelheid ook als het niet druk is

Spitsstrook open, maximumsnelheid 80 km/h (foto: A
De VVD gaat Kamervragen stellen over de wel erg ruime openingstijden van de spitsstroken op diverse plekken in ons land.

Dat zorgt voor veel ergernis, want als een spitsstrook open is, gaat de maximumsnelheid op de hele weg vaak met 20 km/h naar beneden. Zodoende moeten automobilisten op een vrijwel lege A1, A12, A13 en A50 soms lange stukken langzaam rijden.

Het Algemeen Dagblad meldt dat op de A12 tussen Woerden en Gouda tussen 5.00 en 6.00 uur 's ochtends slechts zo'n 250 auto's per uur per rijstrook passeren. Pas bij tien keer zoveel auto's is er kans op file.

Bestuurders hebben bij een onnodig lage maximumsnelheid toch de neiging om sneller te rijden. Maar doordat er veel op snelheid wordt gecontroleerd, komt dat bestuurders duur te staan. Van de 200.000 bij spitsstroken gecontroleerde auto's werden er 10.000 beboet, 60 procent meer dan op snelwegen zonder spitsstrook.

De VVD vermoedt daarom dat het onnodig lang openstellen van spitsstroken als middel wordt gebruikt om extra snelheidsbekeuringen uit te schrijven en daarom heeft de partij aangekondigd binnenkort Kamervragen te stellen.

Lezersreacties (41) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.