Special edition: Redactie Raadt Af

'Ik kijk even verder'

Alfa Romeo Brera Redactie Raadt Aan
Alfa Romeo Brera Redactie Raadt AanAlfa Romeo Brera Redactie Raadt AanInvicta S1Invicta S1Invicta S1Peugeot IonPeugeot IonPeugeot IonAston Martin Lagonda (1984) Redactie Raadt AanAston Martin Lagonda (1984) Redactie Raadt AanAston Martin Lagonda (1984) Redactie Raadt AanPeugeot 407 1.6 HDiPeugeot 407 1.6 HDiPeugeot 407 1.6 HDi
Het is vrijdag de dertiende, dus we gaan het vandaag eens helemaal anders doen: het is tijd voor een eenmalige editie van de Redactie Raadt Aan: de Redactie Raadt Af!

We hebben in deze rubriek al talloze malen auto's naar voren geschoven als leuke tweedehands optie voor de mensen die een bepaald type auto zoeken.

Op deze ongeluksdag draaien we het eens om: we speuren auto's voor je op die we je juist afraden. Waarbij we aantekenen dat het gaat om de persoonlijke mening, en dat sommige auto's in het verleden mogelijk door andere redacteuren juist zijn aangeraden.

Michiel Willebrands
Merk en model: Alfa Romeo Brera 2.2 JTS
Bouwjaar: 2008
Kilometerstand: 103.549
Vraagprijs: 13.445 euro
Vermogen: 185 pk
Verbruik: 9,0 l/100 km
Mrb: 180-205 euro per kwartaal

Wat is het? Een Alfa die veel mooier en leuker had kunnen zijn dan dat-ie werd. Italdesign gaf in 2002 namelijk een heerlijk voorproefje op de Brera door een prachtige concept-car te bouwen. Met een V8 van Maserati aan boord, nota bene. Een kleine teleurstelling maakte zich van mij meester toen het uiteindelijke productiemodel smaller en hoger bleek te zijn dan z'n goede voorbeeld, met te veel overhang aan voor- en achterzijde. Proportioneel klopte de Brera in mijn ogen gewoon niet en daar kon zelfs Giugiaro blijkbaar niets aan veranderen. Mijn mening over de coupé draaide niet bij toen bleek dat-ie behoorlijk zwaarlijvig was en dat de gezapige 2.2 JTS-motor van GM moeite had om de vaart er een beetje in te krijgen.

Waarom deze niet? Omdat z'n lichtgrijze jas het lijnenspel er zeker niet mooier op maakt en de wielkasten ook nog eens matig gevuld zijn.

Pluspunten? In de herfst van z'n carrière kreeg de Brera een afslankkuur en kwam de 1.750 TBi-turbomotor beschikbaar, wat de auto lichtvoetiger en pittiger maakte. Het heeft de Brera uiteindelijk weinig geholpen en het doet me als Alfa-fan pijn om te moeten constateren dat dit toch wel een dieptepuntje in de verder mooie historie is.


Frank Jacobs
Merk en model:Invicta S1 320 Coupé
Bouwjaar: 2009
Kilometerstand: 25.000
Vraagprijs: wordt geveild
Vermogen: 320 pk
Verbruik: onbekend
MRB: 201-229 euro per kwartaal

Wat is het? De terugkeer van het legendarische merk waarvan op vrijdag 13 oktober 1933 het laatste exemplaar de band verliet. Driekwart eeuw later probeerde de Brit Mike Bristow Invicta nieuw leven in te blazen met de S1. Voorzien van een Ford Mustang-motor met vermogens van 320 tot 600 pk hing de S1 van spuug en plakband aan elkaar. Gelukkig stond daar een navenant prijsje tegenover: voor een kwart miljoen euro mocht je een gloednieuwe Invicta S1 ophalen bij de importeur, die kantoor hield in een rijtjeshuis in Soest.

Waarom deze niet? Het is met afstand de slechtste auto die ik ooit reed, en weet dat ik zelfs de Malubats en een Landwind op mijn CV heb staan. Ik had hem een etmaal, waarin alle mogelijke storingen de revue passeerden. Collega Sandor ging er de volgende dag voor GTO mee naar Italië. Hij (de auto) is nooit meer teruggekomen, want na drie grote storingen in het buitenland vonden we het wel mooi geweest.

Pluspunten? De kans dat hij start is klein, en dat verhoogt de kans dat je de avond haalt weer aanzienlijk.

Alexander Inia
Merk en model:Peugeot Ion
Bouwjaar: 2011
Kilometerstand: 6.593 km
Vraagprijs: 28.950 euro
Vermogen: 64 pk
Verbruik: 14-16 kWh/100 km
Mrb: 0 euro

Wat is het? Peugeots huidige elektrische auto startte z'n leven als Mitsubishi i-Miev. Omdat PSA deze eeuw per se ook een elektrisch model in het gamma wilde hebben, besloot het concern de Japanse elektro-auto van eigen logo's te voorzien en op de markt te brengen als Citroën C-Zero en Peugeot Ion. Dat laatste pareltje hebben we hier voor ons.

Waarom deze niet? Gedurende de jaren hebben we al aardig wat elektrische auto's mogen verwelkomen, en deze Ion bevindt zich ergens onderaan de voedselketen. Zo belabberd als de Think City is-ie niet, maar er zijn veel betere opties te krijgen. Je kunt bochten beter mijden, het interieur is meer berekend op smalle Japannertjes dan op ons Hollanders en vanwege de wat oudere techniek is de actieredius niet zo denderend. En dan is er nog de prijs van dit specifieke exemplaar. Je kunt een nieuwe Ion krijgen voor 29.990 euro, maar dit vier jaar oude exemplaar moet nog 28.950 euro opbrengen met 6.593 km op de klok. Als je dan ook nog weet dat de Ion geldt als één van de meest afschrijvende auto's, dan snap je wat voor beroerde deal je hier voor je hebt. Volgens de stickers is 100 procent elektrisch rijden 100 procent realistisch, maar dat geldt dan niet voor de prijs...

Pluspunten? De prijs biedt ongetwijfeld 'ruimte voor onderhandeling'... Door de elektrische aandrijflijn kun je zonder gewetensbezwaren door de bebouwde kom zoemen en in 2016 ben je nog mooi vrijgesteld van wegenbelasting ook. En uiteraard is dit bij uitstek de auto om indruk te maken op de milieubewuste vrouwen!

Lars Krijgsman
Merk en model: Aston Martin Lagonda
Bouwjaar: 1984
Kilometerstand: g.o.
Vraagprijs: 57.500 euro
Vermogen: 313 pk
Verbruik: emmer/100 km
Mrb: een nier per kwartaal

Wat is het? Een Aston Martin Lagonda, een fantastische vierdeurssedan met koets zo hoekig dat je er in diamant krassen mee kunt maken. De Lagonda verscheen in 1974 op de markt, maar dat was een vierdeursversie van de Aston Martin V8. In 1976 verscheen de eerste hoekige Lagonda, een model dat het na een hele rits updates in 1990 voor gezien hield. Onder de kap een 5,3-liter V8 met 313 pk, goed om de 2.000 kilo wegende sedan in zo'n 7 tellen naar de 100 km/h te lanceren. Er zijn er slechts 9 van in ons land te vinden.

Waarom deze niet? Ik kom er openlijk voor uit dat ik een Lagonda fenomenaal vind en er zeer graag één zou bezitten. Een auto waarbij zelfs bij Aston Martin het zweet in de bilnaad verscheen als er eentje van de band liep, en er gejuicht werd als hij op eigen kracht door de fabriekspoort naar buiten kwam. Hij is tot de nok volgepompt met luxe. Werkelijk overal vind je knoppjes en het dashboard is in deze versie (later in 1984 verscheen een aangepast dashboard met drie 'schermpjes') volledig elektronisch, een unicum voor die tijd. Helaas faalde het systeem vaker dan een lucifer in een natte moesson, al zegt de tekst in deze advertentie nadrukkelijk dat het in dit exemplaar wel werkt. Hoe fraai dit exemplaar ook is met z'n opgeknapte , fantastisch rode interieur – klik vooral even op de link voor zeer fraaie fotoreeks – ik zou me er nog niet aan wagen. Al is dit wel het moment er een aan te schaffen, ze stijgen als een malle in waarde.

Leuk detail: de Britse elektronicafabrikant verantwoordelijk voor de microcomputer in de Lagonda – Smiths – doopte z'n destijds indrukwekkende gadget Ecstacy, wat staat voor Electronic Control for Switching and Telemetering Automatic System. Jawel.

Minpunten? in één woord samen te vatten: betrouwbaarheid.

Nic de Boer
Merk en model:Peugeot 407 1.6 HDI
Bouwjaar: 2004
Kilometerstand: 164.508
Vraagprijs: 3.750 euro
Vermogen: 109 pk
Verbruik: 5,5 l/100 km
Mrb: 358 - 383 euro per kwartaal

Wat is het: Een Peugeot 407. Da's een grote auto die je koopt voor hartstikke weinig geld. En als je er dan ook nog een klein dieseltje in doet, rijd je hartstikke zuinig. Kijk gerust goed rond voor dat je je 407 kiest, want er zijn er genoeg te koop.

Waarom deze niet: Het moest er van komen: een 407 als ongeluksauto. Het is misschien wel de meest verschrikkelijke auto die ik ooit reed. Hoe groot hij vanbuiten ook is: vanbinnen is het een krappe bedoening. Om beenruimte achterin of fatsoenlijke bagageruimte, hoef je niet te vragen. Ga je er mee rijden, dan merk ineens weer wel hoe groot de auto is. Hij voelt log aan en heeft een buitengewoon onoverzichtelijk koetswerk. Het is gokken waar de neus begint en de kofferbak eindigt. En dan is er nog die enorme grille, waarmee de 407 onnozel de wereld in blikt. De korte stoeltjes, die je in bijna elke Franse auto vindt, zijn hier ook aanwezig. Daar komt nog eens bij dat de zestienkleps 1,6-liter HDI je vroeg of laat voor enorme kosten zet. Verstopte verstuivers, roetfilters en/of een kapotte turbo zijn op den duur je lot – en als je er niet op tijd bij bent, heb je zomaar nog een paar duizendjes extra nodig om de vervolgschade te laten maken. Dit exemplaar staat nog niet op 200.000 - de kilometerstand waarbij je dit mag verwachten. Die heeft het dus nog allemaal voor de boeg. Tenzij er al preventief zaken zijn vervangen.

Pluspunten? Hij is goedkoop en zuinig, dat dan weer wel.

Wie heeft de grootste afrader gekozen? Laat het weten met een reactie en vergeet niet te stemmen via onderstaande poll!

Lezersreacties (103)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.