'Snelheidslimiet op autobahn mede door EV's overbodig'

Transportminister spreekt zich andermaal uit

Tesla Model 3 op de Autobahn

De Duitse minister van Transport Volker Wissing heeft zich andermaal uitgesproken tegen het invoeren van een snelheidslimiet op de Duitse autobahn. Volgens hem zou dat mede door de opkomst van de elektrische auto, waarvoor hoge snelheden funest zijn voor het rijbereik, overbodig zijn.

De discussie over het al dan niet invoeren van een algemene snelheidslimiet op de Duitse snelwegen steekt elke paar maanden wel de kop op, zo ook nu. Steevast zijn de meer klimaatgezinde partijen vóór en de liberalere partijen tegen. Ook nu geldt dat, omdat minister van Transport Volker Wissing (van de liberale partij FDP) zich - niet voor het eerst - ertegen uitspreekt. Dat doet hij tegenover het Duitse Bild am Sonntag. Hij acht een snelheidslimiet onnodig, omdat de gestegen energieprijzen automobilisten er toch al toe bewegen langzamer te rijden. Daarbij zijn de steeds talrijkere 'elektrische' rijders vaak niet gebaat bij hardrijden, omdat hun accu's bij hoge snelheden significant sneller leeglopen. Naar alle waarschijnlijkheid blijft de 130-limiet op grote delen van het Duitse snelwegennet (voorlopig) dus een adviessnelheid.

Wissing vindt dat het aanhouden van een gepaste snelheid op de autobahn de verantwoordelijkheid van de automobilist zélf moet blijven. De staat zou wat dat betreft volgens hem een 'terughoudende rol' moeten spelen. Daarbij is de minister ook voor het uitbreiden van de capaciteit van de Duitse snelheden door her en der meer rijstroken toe te voegen. De hoeveelheid auto's en vrachtverkeer blijft in Duitsland toenemen, waardoor de kans op files toeneemt. Het zou dus zomaar kunnen dat de hoeveelheid Baustellen op weg naar je vakantiebestemming de komende jaren - helaas - niet afneemt.

Lezersreacties (141) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.