Achtergrond: sloperij voor exoten

Aan alles komt een einde

sloperij exoten autobild
sloperij exoten autobildsloperij exoten autobildsloperij exoten autobildsloperij exoten autobildsloperij exoten autobildsloperij exoten autobildsloperij exoten autobildsloperij exoten autobildsloperij exoten autobildsloperij exoten autobildsloperij exoten autobildsloperij exoten autobildsloperij exoten autobild
Ook aan de levens van Ferrari's en Porsches komt eens een eind. In Groot-Brittannië is een autosloperij waar auto's van edele merken een waardige laatste rustplek krijgen.

Het lijkt alsof we verkeerd zitten. We zien alleen grauwe rijtjeshuizen onder de troosteloze grijze hemel boven Noord-Engeland. Dan slaan we rechtsaf en rijden we Bradley Lane op, richting een klein industrieterrein. Plotseling zien we links van ons de restanten van een auto boven de boomtoppen uitkomen, we hebben echter geen idee wat voor merk het is. Gezien de gifgroene kleur van de carrosseriedelen zou het een Lamborghini kunnen zijn. Inderdaad blijkt dat het geval te zijn. We zien de overblijfselen van een Huracán.

'Douglas Valley Breakers', staat er op de deur. Een waakhond waarvoor wordt gewaarschuwd middels een bordje, blaft en trekt aan zijn ketting. Op het terrein erachter, ter grootte van een voetbalveld, staan honderden luxeauto's: Ferrari's, Lotussen, Porsches, Aston Martins, Rolls-Royces. Door de regen krijgt de troosteloosheid van het terrein iets fascinerends. Alle droomauto's staan hier namelijk enkel vanwege hun onderdelen, ze zijn flink beschadigd geraakt bij aanrijdingen en vervolgens opgekocht door Douglas Valley Breakers, direct bij de verzekeraar of bij veilingen.

Deze autosloperij vol droomauto's bestaat inmiddels 25 jaar. Steve Strange is de directeur en de enige opkoper. Hij koopt de wrakken in Groot-Brittannië en exporteert de zeldzame onderdelen vervolgens naar landen over de gehele wereld. "Dat gebeurt bijna allemaal online", vertelt verkoper Graham Cook. Hij heeft net een Porsche-deur verkocht aan iemand uit het Israëlische Nazareth.

Graham leidt ons langs de vier auto's hoge rijen met dure bolides. Er valt zo veel te zien dat we niet weten waar we moeten kijken. "Porsche Boxster", zegt hij verveeld. Hij knikt naar een aantal Boxsters in uiteenlopende kleuren. "Dat is ons meest populaire model, we hebben er altijd tientallen staan." Samen met Cook lopen we langs een rijtje Aston Martins, vervolgens lopen we op enkele TVR's af. "Tamora, Cerbera, Griffith, Tasmin." Hij gaat met zijn wijsvinger langs de auto's en lepelt de modelnamen op zonder een spier te verrekken. "En daarachter liggen de onderdelen van een erg zeldzame auto." Volgens hem kijken we naar de restanten van een Lotus Elan M100 – en wie zijn wij om daaraan te twijfelen? "Waarschijnlijk zijn wij de grootste handelaar ter wereld als het om M100-delen gaat. Er is erg veel vraag naar de achterste dwarsdraagarmen." Waarbij we 'erg veel' waarschijnlijk met een flinke korrel zout moeten nemen … Er werden namelijk maar een paar duizend exemplaren gebouwd van deze Elan-generatie.

Tot een jaar of zes geleden brachten klanten van heinde en verre een bezoek aan Bradley Lane, om ter plekke te zoeken naar zeldzame onderdelen voor hun auto's, aldus Graham Cook. Inmiddels hebben meer dan 11.000 onderdelen een plekje gekregen in de Ebay-shop van het bedrijf, van sigarettenaanstekers tot twaalfcilindermotoren. "De motoren staan bovenin de hal", aldus Cook. We vragen ons af waarom dit terrein niet is overdekt, gezien de waarde van de auto's die er staan. Nu liggen enorme ladingen onderdelen weg te roesten in de regen. "Ja, dat wilde de baas ook doen, maar op de een of andere manier geeft de eigenaar van het terrein daar geen toestemming voor, geen idee waarom niet", zo luidt het antwoord van Graham.

Geld lijkt in ieder geval niet het probleem te zijn, want Strange doet bijzonder goede zaken met de onderdelen: op het dak van zijn hal heeft hij een heliplatform laten bouwen. In de hal staan twee hefbruggen en tien meter hoge stellingen met motoren, versnellingsbakken, stoelen en wielen. Drie van de elf medewerkers zijn bezig om twee Porsches uit elkaar te halen en de onderdelen te fotograferen voor de verkoop. Op een tafel ligt een pakket klaar dat naar Spanje zal worden verstuurd. We lopen het terrein weer op en zien een zwaar beschadigde Opel GT staan, waarop iemand 'Christine' heeft geschreven. "Als verwijzing naar de roman van Stephen King, die ken je vast wel." Maar waarom? "Nou, de bestuurder heeft het ongeluk niet overleefd." We worden even stil. "Om eerlijk te zijn, heb ik genoeg auto's voorbij zien komen die nog veel zwaarder waren beschadigd." En ook duurdere.

Wat Grahams favoriet is? "Tja, dat is wat mij betreft de F40 die we hier ooit hadden staan." We lopen richting de Ferrari's, die een plekje tussen enkele Maserati's en een Corvette hebben gekregen. "456, 360, 348." Graham Cook lepelt de typeaanduidingen op. Ze klinken als lottogetallen. "Daaronder staat een Testarossa", zegt hij en loopt verder. Dan neemt de Brit, die zelf diverse Porsches in zijn garage had staan en nog altijd in een Porsche rijdt, afscheid van ons. De plicht roept.

We zouden graag nog even zelf over dit geweldige autokerkhof struinen, maar dat is streng verboden. Bovendien zouden we het zonder twijfel aan de stok krijgen met de blaffende waakhond. Het is dan ook tijd om deze surrealistische plek achter ons te laten. Nu weten we eindelijk hoe de eeuwige jachtvelden eruitzien.

Dit verhaal verscheen eerder in AutoWeek 8/2018.

Lezersreacties (32) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.