Schultz wil verder met spitsmijden

Automobilisten betalen om files te mijden effectief

Schultz wil verder met spitsmijden
Ondanks weerzin van VVD en PvdA wil minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) verder gaan met spitsmijden, het betalen van automobilisten om de spits te mijden. ,,Het is een relatief beperkte investering met een relatief groot effect'', zei ze dinsdag in de Kamer.

Aan zeven projecten van spitsmijden deden 82.000 automobilisten mee. Zij kregen tot 140 euro per maand om uit de file te blijven. Het leverde een positief resultaat op, aldus de minister. ,,Een groot aantal deelnemers blijft de spits mijden.'' Op de heel lange termijn is nog niet zeker wat de effecten zijn.

Vooral PvdA'er Duco Hoogland twijfelt ernstig aan het nut van spitsmijden. Het is volgens hem fraudegevoelig. ,,Wanneer stoppen we met gratis geld uitdelen?" Ook Barbara Visser van coalitiepartner VVD zet vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. ,,We zijn kritisch over de waarde van spitsmijden."

Volgens Schultz viel de fraude erg mee. ,,Maar we blijven bovenop misbruik zitten." Kregen fraudeurs voorheen alleen te maken met een aangifte bij de politie, bij nieuwe projecten krijgen ze ook deurwaarders aan de deur die het geld terughalen. Ook zullen boetes worden uitgedeeld.

Lezersreacties (24) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.