'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand'

Hogere vergoeding?

Snelweg (ANP)

In 2030 moet het er dan echt van gaan komen: rekeningrijden. Vakbond CNV is bang dat werkende Nederlanders hiervan flink de dupe worden en er honderden euro's per maand aan kwijt zijn.

Het huidige kabinet wil per 2030 betalen naar gebruik invoeren, ofwel rekeningrijden. Dit kan volgens een berekening van de vakbond CNV miljoenen mensen honderden euro’s per maand meer gaan kosten. "Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hiervoor niet de torenhoge rekening betalen", stelt voorzitter Piet Fortuin. De tarieven voor rekeningrijden zijn nog niet duidelijk. Volgens CNV komt 'binnenkort' het volledige wetsvoorstel uit. "Wie een gemiddelde auto rijdt, betaalt al snel €300 per maand extra aan brandstofkosten", denkt de vakbond. "Hoe hoger de CO2-ambitie van het kabinet, hoe meer werkenden bijbetalen."

De vakbond pleit dan ook voor een compensatie voor werknemers, in de vorm van een extra belastingvrije vergoeding van rond de 30 cent per kilometer die de werkgever kan uitkeren. "De werkgever profiteert ook hiervan: werknemers wisselen hierdoor minder snel van baan", vindt Fortuin. "Daarnaast voorkomt het dat mensen overlopen naar een andere sector waar ze minder hoeven te reizen of meer thuis kunnen werken. In de zorg bijvoorbeeld, kunnen we niemand missen."

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) spreekt van een "schot voor de boeg" van de CNV-voorzitter. "We zijn nog niet zover", zegt hij. Het voorstel voor betalen naar gebruik wordt de komende maanden nog verder uitgewerkt. Hij wijst er daarnaast op dat de maximale kilometervergoeding die werkgevers belastingvrij mogen betalen, vorig jaar al met 2 cent is verhoogd naar 21 cent. Dat gebeurde naar aanleiding van de sterk gestegen brandstofprijzen. Volgend jaar komt er nog eens 1 cent bij.

Lezersreacties (227) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.