Rechtsverkeer: auto total loss of... toch niet?
Auto total loss of... toch niet?
Victor Kuijstermans rijdt in zijn BMW 3-serie Coupé op een voorrangsweg als er ineens een pizzakoerier op een scooter voor hem opduikt. De bestuurder rijdt pardoes de voorrangsweg op en botst tegen de BMW aan. Gelukkig heeft de bestuurder van de scooter geen ernstig letsel en is er alleen blikschade. De BMW heeft een forse deuk aan de voorkant. De auto wordt weggesleept naar een garage bij Victor in de buurt. Thuisgekomen gaat Victor de schade regelen. De BMW is 12 jaar oud en daarom alleen WA verzekerd. Een volledig casco verzekering voor een dergelijke auto is te duur. Hij belt met de verzekeringsmaatschappij van de scooter en meldt de schade. De verzekeringsmaatschappij van de scooter heeft de schademelding van de scooter al binnen en erkent aansprakelijkheid. De maatschappij regelt een expert om de schade aan de BMW vast te stellen. De volgende dag al staat Victor met zijn BMW bij een schadeherstelbedrijf waar de schadevaststelling door een expert plaatsvindt.
De reparatie van de schade wordt begroot op 3.400 euro. De dagwaarde van de BMW komt na onderzoek op 5.000 euro uit dus de expert verwacht dat de auto wel total loss kan worden verklaard. De expert heeft de waarde van de BMW bepaald door op internet te zoeken naar een soortgelijke BMW met dezelfde accessoires en kilometerstand. Bij een autobedrijf vindt de expert een auto die erg lijkt op de BMW van Victor en bijna 5.000 euro kost. Om zeker te weten of de auto total loss is, laat de expert drie autohandelaren een bod uitbrengen op de restanten van de beschadigde BMW.
Na vier dagen zijn alle biedingen binnen en de hoogste bieding op de BMW met schade is 2.400 euro. De expert verklaart de BMW economisch total loss omdat de dagwaarde minus de opbrengt van de restanten 2.600 euro bedraagt en dat is goedkoper dan een reparatie van de BMW voor een bedrag van 3.400 euro Victor baalt hier behoorlijk van. Zijn BMW zag er voor de schade tip top uit en had 3 weken daarvoor een dure onderhoudsbeurt gehad van bijna 1200 euro Daarnaast zitten er mooie dure wielen onder de bolide. Van de schade-uitkering kan hij volgens hem nooit een soortgelijke auto terugkopen. Zijn huidige BMW kent hij van binnen en buiten en de auto was schadevrij voordat hij de aanrijding met de pizzakoerier kreeg. Als hij een andere auto koopt van twaalf jaar oud, is het maar afwachten wat je na verloop van tijd aan onkosten en ellende krijgt.
Victor gaat in discussie met de verzekeringsmaatschappij, maar komt er niet uit. De verzekeraar wijst erop dat de schade door een onafhankelijke expert is vastgesteld. De schadebehandelaar van de verzekeraar geeft aan zelf geen verstand van reparaties en schadevaststelling te hebben en gaat volledig af op de constatering van de ingeschakelde deskundige van het gerenommeerde expertisebureau. Victor kan praten wat hij wil maar de verzekeraar blijft bij zijn standpunt. Vanwege zijn werk kan Victor niet zonder zijn auto en huurt daarom vervangend vervoer. Victor geeft aan dat hij de kosten van de vervangende auto zal claimen bij de verzekeraar van de scooter.
Victor heeft behoefte aan een snelle oplossing van deze kwestie. Wat kan hij doen om op korte termijn te weten of zijn auto echt total loss is en of de verzekeraar alle schade betaalt? Reageer hieronder en lees de uiteindelijke uitspraak in AutoWeek 33.