RDW: 'Coronascherm voorin auto's te risicovol'

Wel scherm tussen zitrijen

BMW Zomerupdate interieur rijden

De RDW heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om inzittenden van een auto van elkaar af te schermen. Voorin de auto is dat de te gevaarlijk, is de bevinding. Toch zijn er wel andere mogelijkheden.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in auto's waarin steeds verschillende mensen plaatsnemen, wordt er gedacht aan het plaatsen van schermen. Vooral bij lesauto's en taxi's kan het een oplossing zijn om de inzittenden te beschermen. Eerder werd er al over een dergelijke oplossing nagedacht door het CBR. Een scherm tussen de voorstoelen wordt volgens de RDW echter te gevaarlijk. Het advies is dan ook om dat niet te doen. Concrete redenen worden niet genoemd, maar mogelijk heeft het te maken met de mogelijkheid voor de bijrijder om in te grijpen als dit (bijvoorbeeld bij rijlessen) nodig is. Ook het hinderen van veiligheidssystemen,  zoals de airbags, kan hiermee te maken hebben.

De RDW voorziet minder problemen bij de plaatsing van schermen tussen de eerste en tweede zitrij. Daarvoor moet er alsnog aan een aantal veiligheidseisen worden voldaan. Zo mogen ook hier gordels en airbags bijvoorbeeld niet worden gehinderd en mag het scherm het zicht niet belemmeren. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als het licht er te veel op weerkaatst of het slecht ontwasemt. Ook mag de afscherming de uitgang naar buiten niet belemmeren en mag het materiaal bij een aanrijding niet voor scherpe uitsteeksels of scherven zorgen. Verder moet het goed zijn vastgemaakt en niet los op delen van het interieur rusten.

Na deze eerste aanbevelingen volgt er op den duur concrete wetgeving. Hierover doet het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat volgens de RDW binnenkort uitspraak.

Lezersreacties (31) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.