RAI Vereniging niet te spreken over voorgestelde bpm-verhoging

‘Maakt autorijden onbetaalbaar’

Mazda dealer showroom

RAI Vereniging is bepaald niet te spreken over het gisteravond verschenen advies om de bpm fors te verhogen. Die stap zou auto’s volgens de branchevereniging voor veel mensen onbetaalbaar maken.

Het voorstel in kwestie liegt er niet om. In het rapport ‘Scherpe doelen, scherpe keuzes’ doet het Interdepartementaal Beleidsonderzoek Klimaat de nodige scherpe voorstellen. Eén van de opvallendste daarvan is de verhoging van de bpm, de belasting op nieuwe auto’s die geheel op de CO2-uitstoot is gebaseerd. Op elektrische auto’s wordt daarom helemaal geen bpm geheven. Volgens het IBO-rapport zijn elektrische auto’s desondanks duurder dan auto’s met een verbrandingsmotor. Om dat op te lossen zouden laatstgenoemden flink duurder moeten worden gemaakt, door de bpm te verhogen ‘naar gemiddeld het oude niveau 2010’. Dat is het jaar waarin de CO2-uitstoot als basis werd ingevoerd, daarvóór gold een vast percentage van zo’n 45 procent (!) van de nieuwwaarde.

RAI Vereniging is, nauwelijks verrassend, niet blij met dat voorstel. Sectievoorzitter Personenauto’s en Lichte Bedrijfswagens Huub Dubbelman: “Naast voeding, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg is gemakkelijk bereikbare en betaalbare mobiliteit voor iedereen een basisbehoefte. Als het kabinet kiest voor het beboeten van auto’s met een verbrandingsmotor en tegelijkertijd elektrische voertuigen niet stimuleert, wordt autorijden voor veel mensen onbetaalbaar.”

Volgens RAI Vereniging zou zo’n hogere aanschafbelasting bovendien contraproductief werken, omdat het eveneens relatief schone en zuinige auto’s onbetaalbaar zou maken. Automobilisten zouden volgens RAI bovendien langer doorrijden in hun oudere auto in plaats van in een nieuwere en schonere brandstofauto (of hybride, red.) te stappen. Verder mist de Vereniging een stimuleringsoptie. Zo’n stimulans zou er immers juist voor zorgen dat de gewenste ‘CO2-vrije’ auto’s aantrekkelijker worden, in plaats van het alternatief minder aantrekkelijk te maken.

Lezersreacties (83)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens