Prijs grootste obstakel aanschaf elektrische auto
'Elektrische auto te duur'
Aanschafsubsidie, vrijstelling van wegenbelasting en geen bpm. Stuk voor stuk stimulerende maatregelen om de Nederlandse automobilist aan de elektrische auto te krijgen. Maar de hoge aanschafprijs van een elektrische auto is voor veel Nederlanders nog altijd de grootste reden om geen elektrische auto te rijden, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos en EVBox.
Uit de Mobility Monitor, marktonderzoek uitgevoerd door EVBox en Ipsos, blijkt dat de hoge aanschafprijs van een elektrische auto in Nederland het grootste obstakel is om EV te rijden. 66 procent van de respondenten zegt elektrische auto's nog te duur te vinden. De Nederlandse consument lijkt de prijs een steeds groter probleem te vinden. In hetzelfde onderzoek dat in 2020 werd uitgevoerd, noemde nog 54 procent van de ondervraagden de aanschafprijs als belemmering.
Daarnaast geeft 31 procent van de ondervraagden aan dat onzekerheden rond de beschikbaarheid van laadpalen en -stations een van de redenen is om nog niet over te stappen op elektrisch rijden. Ten opzichte van twee jaar geleden is de vrees om geen laadpunt te kunnen vinden wel afgenomen. Ook vindt 31 procent van de Nederlandse respondenten de laadtijd van elektrische auto's te lang.
Ook interessant zijn de redenen die respondenten die al een elektrische auto rijden, geven om niet opnieuw voor een EV te kiezen. Zij noemen ook de aanschafprijs van een elektrische auto en onzekerheid over de levensduur van de accu als punten. Onzekerheid rond het wel of niet kunnen vinden van een laadpunt is onder EV-rijders veel kleiner, al geven EV-rijders de laadtijden en de verwachting dat onderhoud van een elektrische auto duurder gaat zijn dan die van benzine- en dieselauto's, ook als redenen om niet opnieuw voor een EV te gaan. Toch zegt zo'n 80 procent van de ondervraagden die al een elektrische auto heeft, opnieuw een EV te kopen.
De complete Mobility Monitor is hier te vinden.