Porsche Mission R: elektrische racer van 718-formaat

Bijna 1.100 pk sterk

Porsche Mission R
Porsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission RPorsche Mission R

Porsche presenteert tijdens de IAA een interessante en mogelijk tweeledige voorbode. Dit is de Mission R, een conceptuele raceauto van 718 Cayman-formaat die laat zien hoe een eventuele toekomstige elektrische circuitauto van het merk eruit kan zien.

Porsche levert al jaren speciaal voor circuitgebruik geprepareerde Cup-versies van de 911 GT3. Met deze Mission R laat Porsche zien hoe een eventuele elektrische racer eruit zou kunnen zien, maar dat is niet alleen daarom is het heftig bespoilerde studiemodel interessant. De 4,33 meter lange Mission R is wat formaat betreft namelijk vergelijkbaar met de 4,38 meter brede 718 Cayman, al is de Mission R iets korter maar met 1,99 meter wel 19 centimeter breder. De huidige 982-generatie van de 718 Boxster en 718 Cayman stamt uit 2016 en derhalve is het goed mogelijk dat Porsche met de Mission R ook een tipje van de sluier van het toekomstige 718-design laat zien.

Porsche Mission R

Porsche Mission R

Terug naar de Mission R zelf, die is namelijk interessant genoeg. De conceptuele competitieracer is dankzij twee elektromotoren vierwielaangedreven én beresterk. De twee nieuw ontwikkelde elektromotoren zijn namelijk samen maar liefst 1.088 pk sterk. Ze putten hun energie uit een 80 kWh 900 volt (!) accupakket dat volgens Porsche niet aan kracht inlevert tijdens het rondjagen op het circuit. Met zijn net geen 1.100 elektro-pk's, die overigens alleen in een speciale kwalificatiemodus beschikbaar zijn, zoemt de Mission R in alle stilte in 2,5 tellen naar de 100 km/h. Zijn topsnelheid bedraagt een voor een elektrische auto indrukwekkende 300 km/h. In de voor langduriger gebruik bedoelde Race-stand leveren de twee elektromotoren 680 pk. Het voorste exemplaar is 435 pk sterk, de elektromotor op de achteras schopt het tot maximaal 653 pk. Het accupakket is tot een laadvermogen van 340 kW vol te pompen met stroom.

Porsche Mission R

Porsche Mission R

De Mission R heeft niet alleen een heftige elektrische aandrijflijn, ook het uiterlijk is indrukwekkend. Zo heeft de Mission R, waarvan grote delen van de koets en het interieur zijn opgetrokken uit vlasvezel versterkt kunststof, een Drag Reduction System (DRS). Op hoge snelheid wordt de actieve aerodynamica in een stand gezet die minder luchtweerstand oplevert. Interessante designelementen zijn niet alleen de Taycan-achtige koplampen, maar ook de glazen dakdelen, de doorlopende lichtbalk aan de achterzijde en de achterwielen die door de vorm van de achterbumper en diffuser deels buiten de auto lijken te staan.

Porsche Mission R

Porsche Mission R

Het interieur is helemaal toegespitst op circuitgebruik. Achter het spectaculair ogende stuurwiel, waarin ook een display is aangebracht, zit een scherm waarop de beelden worden weergegeven die de 'digitale' binnen- en buitenspiegels maken. Aan de rechterzijde van de dunne middentunnel zit een klein scherm waarop extra gegevens, bijvoorbeeld biometrische data van de coureur, kan worden weergegeven.

Bij een concept-car is de vraag altijd wat er op termijn van overblijft. De eerdere studiemodellen van Porsche met de 'Mission'-naam, denk aan de Mission E en Mission E Cross Turismo gingen in licht gewijzigde vorm als respectievelijk de Taycan en Taycan Cross Turismo in productie. Dat zegt wel iets over de levensvatbaarheid van de Mission R.

Lezersreacties (9)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.