Overzicht maatregelen Prinsjesdag

Energielabel
Het was door gelekte stukken voor Prinsjesdag al duidelijk dat het kabinet de automobilist niet zou ontzien bij de nieuwe bezuinigingen. Nu de regering alle maatregelen definitief bekendgemaakt heeft, zetten wij de belangrijkste voor u op een rijtje.
-Het aantal auto's met het milieuvriendelijke A-label daalt drastisch. De reden hiervoor is enigszins vreemd. Het labelsysteem werkt namelijk op basis van de klasse waarin een auto valt en als alle auto's in een segment steeds milieuvriendelijker worden, wordt het lastiger om het A-label te halen. De Smart CDI wordt het zwaarst getroffen: de auto met de laagste CO2-uitstoot heeft voortaan niet meer een A- maar een E-label, hebben diverse media berekend.
-De accijns op diesel en lpg stijgt. Diesel wordt maar liefst 4 cent per liter duurder, lpg 2,5 cent per liter. Het kabinet verdedigt deze forse prijsstijgingen met het argument dat de inflatiecorrectie van de afgelopen jaren de benzinerijders zwaarder heeft getroffen. Het kabinet vindt daarnaast de fijnstofuitstoot van diesels zwaarder wegen dan de hogere CO2-uitstoot van benzinemodellen.
-Over auto's die minder dan 110 gram (benzinemodellen) of 95 gram (diesels) CO2 per kilometer uitstoten hoeven eigenaars 50 procent minder wegenbelasting te betalen.  Dit moet een extra prikkel zijn om milieuvriendelijke auto's te kopen, maar momenteel zijn er maar weinig modellen die aan deze eisen voldoen.
De overheid wil in de toekomst een verdere CO2-differentiatie, maar zegt dat het computersysteem van de Belastingdienst grotere veranderingen op dit moment niet aan kan.
-Volgend jaar begint de overheid met de afbouw van de bpm. Dat zal gaan in stappen van 5 procent per jaar, onder gelijktijdige verhoging van de motorrijtuigenbelasting met ruwweg 7,2 procent per jaar. De eigenaars van een bestelbus voor gehandicapten kunnen opgelucht ademhalen: de verhoging geldt niet voor hen.
-De bijtelling voor leaserijders stijgt van 22 naar 25 procent. Het kabinet wil hiermee de lagere inkomsten uit de motorrijtuigen en bpm van de komende jaren (de bpm wordt immers stapsgewijs afgebouwd) vooraf compenseren. Voor zeer zuinige auto's (net als bij de wegenbelasting ligt deze grens bij benzineauto's op 110 gram en bij diesels op 95 gram CO2 per kilometer) gaat de bijtelling juist omlaag naar 14 procent.
-De overheid gaat veel meer bpm heffen op auto's die meer dan 5 mg fijnstof per kilometer uitstoten. De huidige bonus van 600 euro voor nieuwe auto's met een roetfilter vervalt. In plaats daarvan krijgen alle diesels 1000 euro bpm korting. Daarna volgt een heffing van 200 euro voor elke milligram uitstoot boven de 5 gram. Zodoende worden diesels die precies voldoen aan de huidige Euro IV-norm van 25 mg per kilometer 4000 euro duurder.
-De CO2-heffing ('slurptax') wordt nog heftiger dan we eerder berichtten. Auto's worden 110 euro duurder per gram CO2 per kilometer die zij boven de norm zitten. Voor benzineauto's heeft het kabinet deze norm vastgesteld op 240 gram per kilometer, bij diesels ligt de grens op 200 gram per kilometer. Zodoende krijgt de koper van een handgeschakelde Volkswagen Golf R32 een extra heffing van 1870 euro voor de kiezen. Voor kopers van de Lamborghini Murciélago LP 640 is het helemaal slikken: deze Italiaanse exoot wordt gebrandmerkt met een heffing van 28.050 euro.
-Het huidige bonus/malus-systeem op basis voor het energielabel wordt verder uitgebreid. Een overzicht:
A -1400
B -700
C 0
D +400
E +800
F +1200
G +1600
Verder krijgen hybrides iets minder korting dan voorheen. Een A-label hybride krijgt 6.400 euro korting, voor een B-label hybride bedraagt deze korting 3.200 euro.
Bron: Automotive

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.