Opnieuw onderzoek naar voormalig Volkswagen-topman

Winterkorn zou miljoenen hebben verplaatst

Martin Winterkorn bij VW XL-1 | Foto: ANP/EPA
De Duitse openbaar aanklager heeft een onderzoek geopend naar Martin Winterkorn, de voormalige topman van Volkswagen. De 71-jarige Duitser zou tijdens het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij het dieselschandaal een deel van zijn geld buiten Duitsland hebben gestald.

Dat laat de openbaar aanklager maandag weten in een persbericht. Bild am Sonntag publiceerde zondag dat Winterkorn op 31 januari 2017 7 miljoen euro van een bank in Neurenberg had overgemaakt naar een accountantskantoor in München. Hiervan eindigde volgens de krant ongeveer 3,4 miljoen euro bij Bank Vontobel in Zwitserland. De Zwitserse autoriteit voor financiële markten weigerde commentaar te geven op de kwestie.

De openbaar aanklager gaat volgens Bild am Sonntag nu onderzoeken of Winterkorn zijn geld naar een veilige plek probeerde te verplaatsen, voordat hij vervolgd zou worden. "De omstandigheden rondom mogelijke waardeoverdrachten kunnen een rol spelen bij de vraag of de beschuldigde Winterkorn mogelijk iets wist van de dieselmanipulaties en hij met die kennis handelde", zo luidt de verklaring.

Winterkorn is in september 2015 opgestapt als topman van Volkswagen Group, nadat Amerikaanse autoriteiten erachter kwamen dat er gesjoemeld was met de software van dieselmotoren. Felix Doerr, een advocaat die Winterkorn bijstaat, wilde geen commentaar geven op de berichtgeving. In het verleden heeft de voormalig topman ontkend iets af te hebben geweten van de emissiefraude.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (120) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.