Opnieuw minder auto's gestolen

Wel veel meer hybrides ontvreemd

autodiefstal criminaliteit
De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) meldt dat er in de eerste helft van 2018 fors minder auto's zijn gestolen in Nederland dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee wordt een eerder ingezette daling voortgezet. Hybriderijders moeten nog altijd opletten.

In de eerste zes maanden van 2018 lag het aantal gestolen auto's ruim 14 procent lager dan in de eerste helft van 2017, meldt AVc. Waar er vorig jaar nog 4.254 personenauto's werden ontvreemd in een halfjaar tijd, kwamen dieven dit jaar 'slechts' 3.643 keer in actie. Opvallend is dat auto's met een hybride aandrijflijn nog altijd in trek zijn bij het duistere deel van de potentiële autobezitters. Met 160 gestolen auto's in deze categorie is er sprake van een stijging van maar liefst 77 procent ten opzichte van vorig jaar.

Hybrides kwamen al eerder in het nieuws vanwege hun relatief hoge diefstalgevoeligheid, maar toen ging het vooral om plug-ins. Nu zijn vooral de hybrides van Toyota, en dan meer specifiek de RAV4, C-HR en Auris populair. De RAV4 is inmiddels zelfs de auto met het grootste diefstalrisico, al zijn het in absolute aantallen nog altijd vooral Duitse modellen die vaak worden ontvreemd. Volkswagen, BMW en Audi vormen samen de top 3. Onder meer de Volkswagens Polo en Golf, de BMW's 3- en 5-serie en de Mercedes-Benz E-klasse eindigen hoog in de modellenlijst. Opvallend is dat ook de Fiat 500 zich tot dit gezelschap mag rekenen.

Het is nooit leuk als je auto gestolen wordt, maar het leed wordt enigszins verzacht als-ie vervolgens weer wordt teruggevonden. Die kans is met 37,3 procent wat hoger dan vorig jaar (34,9 procent). Wel verschilt dit sterk per model: de RAV4 en Renault Clio worden in respectievelijk 15,8 en 10 procent van de gevallen teruggevonden, terwijl dat bij een 3-serie 34 procent is en bij een 5-serie zelfs 39,7 procent.

Ongeveer een derde van de gestolen personenauto's valt in de leeftijdscategorie 4 t/m 7 jaar. Ook nog jongere auto's zijn met 743 van de 3.643 exemplaren in trek, terwijl auto's van 8 t/m 12 jaar een gelijkwaardig aantal scoren.

Lezersreacties (24) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.