Ook Peugeot en Volkswagen aangeklaagd om dieselfraude

Groot onderzoek

Citroën C5 Tourer HDi 115

Niet alleen Renault is in het vizier van het Franse Ministerie van Justitie. Ook Stellantis en Volkswagen moeten op het matje komen om verantwoording af te leggen. Beide autofabrikanten wordt verweten dat ze de consument hebben voorgelogen.

Bij Peugeot, dat nu onder de hoede van Stellantis valt, gaat het om Euro 5 diesels die zijn verkocht tussen 2009 en 2015. Inhoudelijk wijkt de aanklacht niet af van die bij Renault: Peugeot heeft de boel opgelicht door te frauderen met de software en de emissie-eisen. Als gevolg daarvan moet Peugeot nu een borgsom van € 10 miljoen betalen en een bankgarantie van € 30 miljoen geven voor de compensatie van mogelijke schade. Dat is voor beide bedragen de helft van wat Renault moest overmaken. Citroën heeft opvallend genoeg niet direct samen met Peugeot een aanklacht aan de broek hangen. Dat lijkt spoedig echter wel het geval te gaan zijn, omdat Stellantis aangeeft dat Citroën vandaag moet verschijnen in de rechtbank.

Daarmee is de gifbeker nog niet leeg voor Stellantis. FCA (Fiat, Alfa Romeo, Jeep) wordt verweten dat de diesels ook niet helemaal koosjer waren. Die zaak komt in juli pas voor de rechter. Stellantis zelf ontkent overigens dat er illegale praktijken hebben plaatsgevonden. "De bedrijven geloven ten zeerste dat hun emissiereductie aan de op dat moment geldende vereisten voldeed en kijken uit naar de mogelijkheid om dat te demonstreren", luidt de verklaring. Overigens deed de Nederlandse staat in maart ook al aangifte tegen Stellantis vanwege vermeende dieselfraude.

Volkswagen weer de klos

Frankrijk pakt intussen door, want ook Volkswagen moet in het beklaagdenbankje verschijnen. Volgens Automotive News moet het merk een borgsom van € 10 miljoen betalen en een bankgarantie van € 60 miljoen geven. Volkswagen, dat eerder al is veroordeeld voor dieselfraude, vindt de stappen van het Franse Ministerie van Justitie onterecht. "Een dubbele straf voor dezelfde overtreding zou verboden moeten zijn", aldus Volkswagen.

PRIVATE LEASE Peugeot

Lezersreacties (60) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.