Aanklacht tegen Renault om sjoemelsoftware

Ook gij, Renault?

Renault Captur dCi

Renault heeft een aanklacht van het Franse Ministerie van Justitie aan zijn broek hangen. Dat verdenkt de autofabrikant van het sjoemelen met de software van oudere diesels. Volgens Renault hebben er geen illegale activiteiten plaatsgevonden.

Het nieuws is behoorlijk opvallend, omdat de Franse autoriteiten in 2016 nog concludeerden dat Renault geen sjoemelsoftware toepaste op zijn dieselmotoren. In 2017 volgde echter een nieuw onderzoek, waaruit nu dus de conclusie wordt getrokken dat Renault tóch de kluit heeft belazerd. Het concern moet als gevolg van de aanklacht alvast een borgsom van € 20 miljoen betalen en een bankgarantie van € 60 miljoen geven om mogelijke schade te kunnen compenseren. Renault is daarmee nog niet definitief als schuldig bestempeld. Na een dergelijke aanklacht kan de zaak voor de rechter komen, die zich vervolgens over het vraagstuk buigt.

Volgens Renault is er niets aan de hand. In een verklaring ontkent de autofabrikant ooit een overtreding te hebben begaan. Renault stelt dat zijn auto's nooit zijn uitgerust van sjoemelsoftware en dat altijd is gehandeld in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving. Hoofdingenieur Gilles Le Borgne noemt de aanklacht in een sessie met journalisten 'onjuist en onbegrijpelijk'. "Wat we weten van de zaak van Volkswagen is totaal niet hetzelfde voor Renault", citeert Automotive News Le Borgne. "We hebben geen sjoemelsoftware in onze auto's en hebben dat ook nooit gehad." Die ontkenning is in lijn met wat Renault vorig jaar zei naar aanleiding van een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk.

De motoren die de onderzoekers onder de loep namen zijn geproduceerd van 2009 tot 2011 en 2013 tot 2017. Eerder gaf Le Borgne, die vorig jaar overstapte van PSA naar Renault, al aan dat het concern stopt met de ontwikkeling van nieuwe dieselmotoren. De huidige krachtbronnen blijven echter voorlopig nog wel in de catalogus staan.

PRIVATE LEASE Renault

Lezersreacties (44) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.