Officieel: Volkswagen Group sluit overeenkomst VS

Volkswagen AG moet ruim 15 miljard dollar spenderen

Officieel: Volkswagen Group sluit overeenkomst VS
Vanochtend konden we op basis van anonieme bronnen al melding doen van de schikking die Volkswagen in de Verenigde Staten zou treffen met diverse overheden. Nu heeft ook de Volkswagen Group zelf e.e.a. bevestigd.

Zojuist heeft de Volkswagen Group middels een persconferentie uitleg gegeven over de overeenkomst die het met het Amerikaanse Departement van Justitie, de Staat Califnornië, de US Federal Trade Commission en diverse schuldeisers heeft gesloten.

Volgens de Volkswagen Group komen zo'n 499.000 auto's van het concern in de Verenigde Staten - uitgerust met 2.0-liter TDI dieselmotor onder de kap - in aanmerking voor een zogeheten buyback-campagne. Een deel daarvan is middels een leaseconstructie in beheer bij klanten. Deze contracten kunnen nietig verklaard worden. Bovendien komen de bijna 500.000 exemplaren in aanmerking voor aanpassingen aan de techniek, al zijn deze beoogde technische wijzigingen nog niet goedgekeurd door Amerikaanse autoriteiten. Volkswagen moet een maximumbedrag van 10,033 miljard dollar reserveren voor bovengenoemde terugkoopacties en reparaties. Let wel: bij het mogelijke terugkopen gaat het niet om de complete nieuwwaarde van de auto maar om de waarde van de auto vóór het bekend worden van Volkswagen's gesjoemel met dieselemissies. Volkswagen gaat uit van de waarde die de auto had in september 2015, rekening houdend met kilometerstand en algehele staat van de auto.

Volkswagen heeft eveneens een overeenkomst gesloten met 44 Amerikaanse staten. In de overeenkomst staat dat Volkswagen een bedrag van 603 miljoen dollar apart moet houden om schikkingen te kunnen treffen in andere dieselgate-gerelateerde rechtszaken. Bovenstaande zaken hebben alleen betrekking op auto's van Volkswagen AG met 2.0-liter TDI onder de kap. Dit staat dus los van de 3.0-liter TDI's waar Volkswagen nog een oplossing voor zoekt.

In een opvallende passage benadrukt Volkswagen dat bovengenoemde overeenkomsten geen betrekking hebben op landen buiten de Verenigde Staten. Volkswagen zegt dat regelgeving m.b.t. de uitstoot van NOx in de Verenigde Staten veel strenger is dan in bijvoorbeeld Europa. Vandaar dat het in Europa wel goedkeuring heeft gekregen om de 2.0 TDI's technisch aan te passen.

Volkswagen moet de portefeuille overigens verder opentrekken. Het concern moet in de Verenigde Staten de komende drie jaar 2,7 miljard dollar steken in een fonds dat de door de jaren heen onterecht teveel uitgestoten NOx moet 'saneren'. Eveneens moet Volkswagen de komende 10 jaar 2 miljard dollar steken in de infrastructuur voor Zero Emission (ZE)-auto's.

Het totaal bedrag dat VW kwijt is in de VS komt daarmee uit op 15,3 miljard dollar:

-10,033 miljard voor zaken als terugkoopacties
-600 miljoen voor diverse schikkingen
-2,7 miljard in milieufonds (verspreid over 3 jaar)
-2 miljard voor verbeteren infrastructuur voor Zero Emission-auto's (verspreid over 10 jaar)

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (158) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.