'Nissan wil sleutelen aan pact met Renault'

Japanners willen meer zeggenschap

Carlos Ghosn Nissan

De Japanse automaker Nissan wil, in de nasleep van de kwestie van de gewipte voorzitter Carlos Ghosn, de samenwerking met Renault herzien. Dat meldden bronnen rond het bedrijf.

De Japanners zouden graag zien dat de samenwerking meer op basis van gelijkwaardigheid zou worden voortgezet. Daarbij zou in eerste instantie gekeken moeten worden naar de aandeelhoudersstructuur.

Renault, waar Ghosn op papier nog de baas is, bezit 43 procent van de aandelen Nissan. Ook hebben de Fransen stemrecht bij beslissingen van de Japanners. Nissan heeft 15 procent van de aandelen Renault. De Japanners kunnen zich daarmee niet mengen in bestuurskwesties in Parijs.

Als Nissan besluit zijn belang in Renault te verhogen naar meer dan een kwart, verliezen de Fransen volgens de Japanse wet hun stemrecht bij de Japanners. Maar Renault kan ook zijn belang in Nissan tot onder de 40 procent brengen. Daarmee krijgt Nissan volgens de Franse regels stemrecht bij Renault.

Ghosn werd door Nissan op donderdag ontslagen. Hij werd eerder deze week in Japan opgepakt op verdenking van belastingfraude. Die kwam volgens Nissan aan het licht na een maandenlang intern onderzoek, dat was gestart op basis van een melding van een klokkenluider.

Volgens bronnen wil Nissan nog voor de kerst een nieuwe voorzitter benoemen. Deze zou dan minstens tot de volgende aandeelhoudersvergadering de voorzittershamer hanteren. De eerste reguliere vergadering staat in juni gepland. Het kan zijn dat Nissan de aandeelhouders eerder bijeenroept.

Lezersreacties (20) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.