'Nissan sjoemelde met uitstootmetingen'

Controleurs vervalsten meetrapport

Nissan logo
Nissan Motor zou hebben gesjoemeld met de uitstootgegevens van zijn auto's. Volgens de krant Asahi vervalste het bedrijf interne metingen die werden uitgevoerd bij auto's in verschillende fabrieken in Japan.

De desbetreffende testen werden steekproefsgewijs uitgevoerd door inspecteurs van het bedrijf. Als de uitslag ongewenst was, werden de gegevens eenvoudigweg aangepast. Volgens Asahi kwam de zaak in het voorjaar aan het licht bij Nissan. Op de beurs in Tokio schrokken beleggers van het bericht. De koers van Nissan zakte maandag 4,6 procent in waarde. Om welke auto's en welke waardes het precies gaat, maakt de grote Japanse krant op dit moment nog niet duidelijk. Veruit de meeste Nissans die voor Europa zijn bedoeld, worden in het Engelse Sunderland gebouwd.

Vorig jaar uitte de Japanse overheid forse kritiek op Nissan omdat controleurs van het bedrijf niet de vereiste vergunningen hadden om inspecties uit te voeren. Dit leidde tot een terugroepactie in Japan van 1,2 miljoen auto's. Hierbij ging het puur om eindcontroles die de Japanse overheid eist voor auto's die in dat land worden verkocht. Voor export-Nissans was er niets aan de hand.

PRIVATE LEASE Nissan

Lezersreacties (50) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.