Nederland bijna het meest ontwikkelde EV-land, VS achterblijver

Europa is duidelijk koploper

Kaartje

Omdat een open deur op zo’n (eindelijk) warme dag best lekker is, melden we graag dat Nederland in een recent onderzoek van Ayvens op de tweede plek wereldwijd is geëindigd als het gaat om meest ontwikkelde EV-landen. Welk land op nummer één staat, laat zich raden.

Zet een streepje bij de namen die je kent: ‘ALD Automotive’, ‘Leaseplan’, ‘Ayvens’. Dikke kans dat er nu twee dikke strepen op je scherm staan, maar dat ‘Ayvens’ nog gewoon leesbaar is. Dat lossen we graag even voor je op: Ayvens is de nieuwe naam van ALD en dat bedrijf kocht Leaseplan op. ALD en Leaseplan bestaan dus niet meer, maar Ayvens juist wel. Om de naamsbekendheid wat te vergroten, kan het natuurlijk nooit kwaad om een groot onderzoek te doen. De resultaten presenteert Ayvens onder de noemer Ayvens Mobility Guide 2024. Daaruit blijkt dat Nederland zich bijna het meest ontwikkelde EV-land ter wereld mag noemen. Het bedrijf keek daarbij naar het aandeel en aanbod van elektrische auto’s (opvallend genoeg ook plug-in hybrides), maar ook naar de laadinfrastructuur.

Dat Nederland hoog scoort, zal voor niemand een verrassing zijn. Ook het feit dat alleen Noorwegen het nog niet iets beter doet, hadden we al verwacht. Toch levert de kaart met resultaten (boven) een leuk inkijkje op in de staat van de elektrische transitie in de wereld. De dertien landen die door Ayvens als ‘ontwikkeld’ worden gecategoriseerd, liggen bijvoorbeeld allemaal in West-Europa. Een aantal andere landen zijn ‘in ontwikkeling’, zoals Spanje, Polen en Canada. De Verenigde Staten, Australië en veel Oost-Europese en Noord-Afrikaanse landen worden door Ayvens in rood ingekleurd, wat betekent dat er in deze landen nog een lange weg te gaan is.

Overigens is de race ook in Europa nog lang niet gelopen: vandaag nog bleek dat er in juni duidelijk minder elektrische auto’s zijn geregistreerd in Europa dan in dezelfde maand vorig jaar.

Lezersreacties (130)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.