Mini is klaar voor 6d-Temp

Zeventraps automaat voor Clubman en Countryman

Mini Clubman
Mini heeft z'n gamma klaargestoomd voor de vanaf 1 september verplichte 6d-Temp-uitstootnorm, maar daar waren wel wat wijzigingen voor nodig. Benzineversies krijgen een roetfilter en sommige modellen een nieuwe automaat.

Vanaf 1 juli beschikken alle nieuwe Mini's met een benzinemotor over een partikelfilter. Dit geldt dus voor de driedeurs, de vijfdeurs, de cabriolet, de Clubman en de Countryman. Daarnaast doet bij de meest praktische varianten, dus de Clubman en de Countryman, de zeventraps steptronic-automaat met dubbele koppeling z'n intrede. Die brengt uitstoot en verbruik naar beneden door waar mogelijk de hoogste versnelling te kiezen, merkten we tijdens een test met een driedeurs Mini. Die auto beschikt al langer over de zeventraps automaat en mag in AutoWeek 27, die vanaf woensdag in de winkel ligt, aantreden tegen de Suzuki Swift Sport. Een handbak blijft ook leverbaar voor de betreffende Mini's.

De Clubman en Countryman krijgen bovendien een herziene versie van de bekende driecilindermotor van BMW mee. In samenwerking met de nieuwe automaat komt die 1.5 in de Clubman One en Clubman Cooper tot een theoretisch verbruik van 5,7 liter per 100 km (1:17,5), terwijl de Cooper S 5,8 liter nodig heeft. De Countryman is met 5,9 tot 6,0 liter per 100 km uiteraard nipt minder zuinig. Alle auto's scoren iets slechter dan hun voorganger, maar dat is te wijten aan de overgang van de oude NEDC-testcyclus naar het nieuwe WLTP. De nieuwe waarden kwamen onder WLTP tot stand, maar zijn voor een eerlijke vergelijking teruggerekend naar NEDC-waarden. Dat maakt het geheel er niet overzichtelijker op, maar is wel een praktijk die er in Nederland voor moet zorgen dat de CO2-toename binnen de perken blijft.

Mini meldt trots dat de dieselmotoren van de Clubman en Countryman al sinds maart Euro 6d-Temp-goedkeuring dragen. Aan die motoren zijn dan ook geen wijzigingen te bespeuren.

PRIVATE LEASE MINI

Lezersreacties (15) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.